• Bioscoopmonitor 2016: groei door nieuw bezoek - 05-05-2017

  De nieuwe Bioscoopmonitor is verschenen! Wat zijn de ontwikkelingen binnen het bioscoop- en filmtheaterpubliek? Bioscoopmonitor 2016 brengt je de belangrijkste informatie over de demografische kenmerken van de bioscoop- en filmtheaterbezoeker van het afgelopen jaar.

  Lees meer…
 • Zoekplatform FILM.NL voor films en series van start - 31-01-2017

  Het platform FILM.NL is vanaf vandaag voor iedereen beschikbaar. FILM.NL is een gratis app die gebruikers veilig en snel naar alle beschikbare films en series in Nederland gidst. De tool wordt gelanceerd met een campagne met Rutger Hauer, Barry Atsma, Monic Hendrickx, Robert de Hoog, Katja Schuurman, Sigrid ten Napel, Maryam Hassouni en Martijn Lakemeijer

  Lees meer…
 • Bioscoopbezoek groeit door in 2016 - 10-01-2017

  De Nederlandse bioscopen en filmtheaters verwelkomden in het afgelopen jaar 34.177.932 bezoekers, een stijging van 3.7% ten opzichte van 2015. Investeringen in nieuwe locaties, renovaties en verbouwingen, nieuwe technieken en concepten én het succes van internationale producties zorgen voor een continuering van de groei. De best bezochte films van 2016 waren Bridget Jones’s Baby, Finding Dory en Huisdiergeheimen. De film Soof 2 was in 2016 de best bezochte Nederlandse film.

  Lees meer…
 • Video On Demand Film 4-daagse van start - 20-10-2016

  Op vrijdag 21 oktober start de Video On Demand Film 4-daagse. De trend om thuis digitaal films te kijken, heeft de laatste jaren een vlucht genomen. Filmliefhebbers willen niet alleen in de bioscoop maar ook thuis zo snel mogelijk de nieuwste bioscoopfilms zien. Video On Demand biedt deze mogelijkheid op een makkelijke en veilige manier. Om heel Nederland kennis te laten maken met Video On Demand is de vierdaagse in het leven geroepen.

  Lees meer…
 • Film.nl nieuwe zoekmachine voor films en series - 22-09-2016

  Film.nl is de naam van een nieuw online platform dat consumenten naar alle beschikbare content van films en series gidst. Vanuit de gehele sector hebben de verschillende contentaanbieders gezamenlijk het initiatief genomen om dit platform te ontwikkelen.  Jaap Bruijnen kondigde namens de sector vandaag op het Nederlands Film Festival in Utrecht de komst van de nieuwe tool aan.

  Lees meer…
 • Jaarverslag 2015 van NVBF en NVF gepubliceerd - 06-06-2016

  De brancheverenigingen voor bioscoopexploitanten en filmdistributeurs hebben het jaarverslag 2015 opnieuw gezamenlijk gepubliceerd. 2015 was een goed bioscoopjaar voor exploitanten en distributeurs. Er gingen 33 miljoen mensen naar de bioscoop en het filmtheater in Nederland. Dat was een stijging van 7% ten opzichte van 2014. De bruto omzet kwam uit 275,7 miljoen euro. Het is de laatste keer dat het jaarverslag door de vereniging van filmdistributeurs wordt uitgebracht onder de naam NVF. Sinds 1 april 2016 is Filmdistributeurs Nederland (FDN) een feit. Het jaarverslag NVBF en NVF 2015 is te downloaden via de pagina publicaties.

  Lees meer…
 • Bekende Top 20 ondergaat veranderingen - 21-05-2016

  De bekende Top 20 die Filmdistributeurs Nederland (FDN) twee keer per week publiceert, gaat veranderen. Met ingang van maandag 23 mei wordt de Top 20 een Top 30 van best bezochte bioscoopfilms. Daarnaast worden er enkele inhoudelijke veranderingen doorgevoerd.

  Lees meer…
 • Film Facts & Figures of the Netherlands 2016 - 12-05-2016

  Het Nederlands Filmfonds heeft tijdens het Internationaal Filmfestival van Cannes de nieuwste editie van de jaarlijkse publicatie Film Facts & Figures of the Netherlands gepresenteerd.

  Lees meer…
 • MPAA's Theatrical Market Statistics 2015 beschikbaar - 13-04-2016

  MPAA-voorzitter en CEO Chris Dodd en NATO's John Fithian hebben tijdens de bioscoopconventie CinemaCon in Las Vegas de jaarcijfers 2015 officieel gepresenteerd. De wereldwijde box office is in 2015 uitgekomen op een record van 38,3 miljard dollar. De omzet groeide 5% ten opzichte van 2014. Kort na de bekendmaking gaf de MPAA ook haar jaarlijkse Theatrical Market Statistics vrij. 

  Lees meer…
 • Marleen Slot nieuwe voorzitter Filmproducenten Nederland - 06-04-2016

  Marleen Slot is gekozen tot nieuwe voorzitter van Filmproducenten Nederland (FPN). Zij volgt Marc van Warmerdam op die in 2011 het voorzitterschap op zich nam. Marleen Slot is twaalf jaar werkzaam in de filmindustrie. Aanvankelijk werkte zij als producent bij Lemming Film. Sinds 2011 heeft zij haar eigen productiebedrijf Viking Film.

  Lees meer…
 • Collectieve promotie tijdens Veronica’s Meimaand Filmmaand - 04-04-2016

  Veronica, de Nationale EntertainmentCard, de Nederlandse Vereniging van Entertainment Retailers (NVER) en NVPI zetten hun schouders onder een collectieve filmpromotie. Tijdens Veronica’s Meimaand Filmmaand krijgen consumenten bij aankoop van een entertainmentproduct in de winkel een speciale cadeaukaart. Die is op een later moment - na activatie op de website van Veronica tv - in te wisselen in ruil voor korting op een dvd of Blu-Ray. 

  Lees meer…
 • Jaap Bruijnen algemeen directeur NVPI - 02-04-2016

  Per 1 april 2016 heeft Jaap Bruijnen de rol van algemeen directeur van NVPI overgenomen van Paul Solleveld. Jaap Bruijnen is op 1 oktober 2015 in dienst getreden van NVPI als directeur commerciële zaken en communicatie. Paul Solleveld, reeds 25 jaar verbonden aan NVPI, heeft per 1 april de functie van directeur juridische zaken en public affairs op zich genomen.

  Lees meer…
 • Nieuwe branchevereniging voor filmdistributeurs 1 april een feit - 01-04-2016

  De mediawereld is enorm aan het veranderen. Ook brancheorganisaties moeten daar in meegaan. Daarom fuseert de belangenvereniging van filmdistributeurs voor bioscopen en filmtheaters, de NVF, met die van home entertainmentdistributeurs, NVPI Video. Op 1 april aanstaande is Filmdistributeurs Nederland (FDN) een feit.

  Lees meer…
 • Cinema2020: 23 & 24 maart - 22-03-2016

  Ruim 300 vertegenwoordigers van bioscoopondernemingen, filmdistributeurs, producenten en leveranciers verzamelen zich 23 en 24 maart in EYE om deel te nemen aan het congres Cinema2020.  Tijdens het congres wordt getracht een blik te werpen op de toekomst van de sector die onder meer door technologische en sociaal demografische ontwikkelingen enorm aan verandering onderhevig is. 

  Lees meer…
 • BREIN mag IP-adressen en loginnamen vastleggen van illegale downloaders - 14-03-2016

  De Autoriteit Persoonsgegevens heeft de door Stichting BREIN gemelde verwerking van persoonsgegevens rechtmatig verklaard. De gemelde gegevensverwerking houdt in dat Stichting BREIN van plan is gegevens te verwerken van personen die bestanden uitwisselen via bittorrent netwerken. Het doel van BREIN is onderzoek te doen naar de betrokkenheid van mensen bij ongeautoriseerde uitwisseling van auteursrechtelijk beschermde werken.

  Lees meer…
 • Screening Room wil nieuwe films ook in huiskamer - 10-03-2016

  Enkele Amerikaanse filmstudio’s zijn naar verluidt in gesprek met de start-up Screening Room over het leveren van nieuwe films voor dit nieuwe online initiatief. Screening Room moet het mogelijk maken om films die ook in bioscopen te zien zijn, thuis te bekijken, zo meldt het Amerikaanse vakblad Variety.  

  Lees meer…
 • Minister kondigt piraterijgesprek aan met filmsector - 07-03-2016

  Minister Van der Steur van veiligheid en justitie heeft aangegeven binnenkort met vertegenwoordigers van rechthebbenden en internetserviceproviders (ISP’s) om de tafel te willen gaan zitten. Hij wil het gesprek aangaan om te kijken hoe er kan worden samengewerkt op het gebied van voorlichting en handhaving bij de aanpak van piraterij.

  Lees meer…
 • Uitreiking 88e Academy Awards - 29-02-2016

  In Los Angeles zijn voor de 88e keer de prestigieuze Academy Awards uitgereikt. Mad Max: Fury Road won in zes categorieën. The Revenant wist in drie categorieën met de eer te strijken, waaronder Beste Acteur voor Leonardo DiCaprio en Alejandro González Iñárritu voor Beste Regie. Brie Larson werd uitgeroepen als Beste Actrice voor haar rol in Room. Spotlight werd door de leden van Academy of Motion Picture Arts and Sciences uitgeroepen tot de Beste Film van het jaar.

  Lees meer…
 • Vi Nguyen nieuwe managing director Imagine Filmdistributie - 11-02-2016

  Bij Imagine Filmdistributie zijn enkele personele veranderingen doorgevoerd. Vi Nguyen is per 1 februari aangesteld als managing director. Zij neemt de directietaken over van Huub Roelvink die uit dienst getreden is. Hij blijft, samen met David van Marlen, echter wel verantwoordelijk voor de boekingen bij bioscopen en filmtheaters voor de films van Imagine. Zij doen dat beiden echter vanuit Cherry Pickers.

  Lees meer…
 • Kaartverkoop congres Cinema 2020 gestart - 10-02-2016

  Filmproductie, -distributie en -vertoning staan voor grote uitdagingen in het digitale tijdperk. Om die in kaart te brengen en met vakgenoten in gesprek te gaan over de toekomst van cinema, organiseren de NVBF, FPN, EYE en de NVF dit voorjaar het congres Cinema 2020. Op 23 en 24 maart komen in EYE in Amsterdam tijdens de verschillende sessies toonaangevende sprekers aan het woord. Zij plaatsen de Nederlandse ontwikkelingen in internationaal perspectief.

  Lees meer…
 • Einde samenwerking Utopia en Go Filmbooking - 10-02-2016

  Utopia Nederland en Go Filmbooking beëindigen per 3 maart aanstaande hun boekingsovereenkomst, zo is bekend geworden. De stopzetting is het directe gevolg van de overname van bioscooponderneming Utopia door het Belgische Kinepolis in november 2015.

  Lees meer…
 • Tiffany van Stormbroek nieuwe Kijkwijzer-directeur - 09-02-2016

  Tiffany van Stormbroek wordt de nieuwe directeur van het NICAM, de organisatie achter Kijkwijzer. Van Stormbroek volgt per 1 juni aanstaande Wim Bekkers op die de organisatie gaat verlaten.

  Lees meer…
 • UNIC bevestigt: 2015 was topjaar - 09-02-2016

  Met de bekendmaking van de Europese bioscoopcijfers door UNIC, wordt bevestigd wat eigenlijk al bekend was: 2015 was een recordjaar voor bioscopen in bijna heel Europa. Het totale bioscoopbezoek op het Europese continent nam afgelopen jaar toe met 6,9%. In de UNIC-landen kwam de groei uit op 5,5% oftewel een totaal van 1,2 miljard bioscoopbezoekers.

  Lees meer…
 • Dashboard Filmonderzoek biedt inzage in 2015 - 26-01-2016

  Stichting Filmonderzoek heeft een nieuwe Dashboard vol statistieken en onderzoekresultaten over de Nederlandse bioscoopsector gepubliceerd. In het rapport wordt ingezoomd op het filmjaar 2015.

  Lees meer…
 • Nominaties 88e Academy Awards - 14-01-2016

  In Los Angeles zijn de nominaties bekendgemaakt van de 88e Academy Awards. De regisseurs Guillermo Del Toro, Ang Lee, acteur John Krasinski en de president van de Academy of Motion Pictures Arts and Sciences, Cheryl Boone Isaacs, maakten de namen bekend. De meeste nominaties gingen naar de film The Revenant. De film is genomineerd in twaalf categorieën. Daarna kwamen Mad Max: Fury Road (met tien nominaties) en The Martian (met zeven nominaties). Het volledige overzicht is te raadplegen op de website van de Oscars: www.oscar.go.com. De Oscars worden zondag 28 februari in het Dolby Theatre in Los Angeles uitgereikt.

  Lees meer…
 • Winnaars 73e Golden Globes - 11-01-2016

  In Los Angeles zijn voor de 73e keer de Golden Globes uitgereikt. De prijzen voor films en tv-series worden elk jaar door de leden van de Hollywood Foreign Press Association uitgereikt. The Revenant won de prijs in de categorie voor Beste Film - Drama, Beste Acteur (Leonardo DiCaprio) en Beste Regisseur (Alejandro Iñárritu). The Martian won de prijs in de categorie Beste Film - Musical of komedie. Inside Out was de winnaar in de categorie Beste Animatiefilm. Son of Saul won de prijs voor Beste Buitenlandse Film. Een volledig overzicht van de winnaars is te vinden op de website van de Golden Globes.

  Lees meer…
 • Vertrek Jeroen Huijsdens - 11-01-2016

  Jeroen Huijsdens is met de NVF overeengekomen dat hij zijn functie als interim operationeel directeur van de NVF per 11 januari neerlegt. Met hem is afgesproken dat hij in de komende tijd nog wel een aantal projecten voor de NVF zal realiseren en afronden en dus op de achtergrond aanwezig zal blijven. Jaap Bruijnen, directeur bij NVPI, zal per genoemde datum het eerste aanspreekpunt worden voor NVF-aangelegenheden. Daarnaast blijft Karin Franssen contactpersoon op het secretariaat van de NVF voor de dagelijkse gang van zaken.

  Lees meer…
 • Groei bioscoopbezoek 2015 bewijst kracht bioscoopbeleving - 05-01-2016

  De Nederlandse bioscoopsector heeft een heel goed jaar achter de rug. Het aantal bioscoopbezoekers in Nederland in 2015 steeg met 7 procent. Afgelopen jaar gingen er in totaal 32.951.335 personen in Nederland voor een film naar een bioscoop of het filmtheater. Sinds 1967 zijn er niet zoveel mensen naar de film gegaan. De groei is te danken aan de voortdurende investeringen in bioscopen en filmtheaters, maar het filmaanbod zorgde ervoor dat 2015 extra goed kon worden afgesloten.  De best bezochte films van 2015 waren Spectre, Minions en Jurassic World. Star Wars: The Force Awakens gaf de kerstomzet een forse zet. Ook de Nederlandse films Gooische vrouwen 2 en Michiel de Ruyter droegen bij aan het succes van 2015.

  Lees meer…
 • Tim Kuik wint Jan Nijland Zilveren Roos 2016 - 05-01-2016

  Tijdens de nieuwjaarsreceptie van de NVBF en de NVF in Pathé Tuschinski op 5 januari is bekendgemaakt dat de Jan Nijland Zilveren Roos 2016 is toegekend aan Tim Kuik. Bij deze jaarlijkse prijs voor een persoon of instantie die van grote betekenis is voor de Nederlandse bioscoopwereld hoort een geldbedrag van twintigduizend euro. De aanmoedigingsprijs, het Jan Nijland Zilveren Roosje en een geldbedrag van vijfduizend euro, was voor Niels Büller en Thomas Hosman.

  Lees meer…
 • Euroscoop bouwt aan bioscoop in Amsterdam-Noord - 20-12-2015

  Amsterdam krijgt er weer een nieuwe bioscoop bij. In 2017 gaat in Amsterdam een multiplex met twaalf zalen verrijzen van Euroscoop. De gemeente Amsterdam heeft hiertoe vorige week een optiecontract gesloten met de Belgische bioscooponderneming, zo bevestigt de gemeente op haar website. De bioscoop van Euroscoop komt bij het winkelcentrum Boven ’t Y, op een steenworp afstand van de ringweg A10 rond Amsterdam.

  Lees meer…
 • Scriptieprijs voor onderzoek naar de filmsector - 14-12-2015

  In het najaar van 2016 zal voor de tweede maal de dr. Joachim Ph. Wolff Scriptieprijs voor onderzoek naar de Nederlandse filmsector uitgereikt worden. Studenten die de afgelopen twee jaar een afstudeerscriptie schreven over de filmsector komen voor de prijs in aanmerking.  De auteur van de beste scriptie met belang voor de filmindustrie krijgt een geldprijs van 2.000 euro en een artikel op de website van Stichting Filmonderzoek.

  Lees meer…
 • Golden Globes nominates bekend - 10-12-2015

  In Hollywood zijn de nominaties bekendgemaakt van de 73 Golden Globes, de prijzen van de Hollywood Foreign Press Association. Carol werd genomineerd in 5 categorieën (Cinemien, release 17-12-15). The Big Short (Universal, 21-01-16), The Revenant (Fox, 28-01-16) en Steve Jobs (Universal) ontvingen ieder 3 nominaties. 

  Lees meer…
 • Petitie voor film in onderwijs - 24-11-2015

  Een groot aantal filmpartijen en onderwijsinstellingen hebben maandag 23 november een online petitie gelanceerd om film in het nieuwe onderwijs-curriculum op te nemen. Partijen zoals EYE, de NVBF, de Nederlandse Filmacademie, diverse Pabo-opleidingen, Inholland Den Haag en het IFFR en IDFA, stellen dat het de hoogste tijd is dat er ook in Nederland wordt erkend dat overdracht van informatie allang niet meer alleen via tekst plaatsvindt. Kinderen en jongeren groeien op in en met beeldcultuur, maar op school is geen structurele aandacht voor het creëren van of kritisch kijken naar bewegend beeld.
  De petitie kan worden ondertekend tot en met 25 januari. Eind januari wordt de petitie aangeboden aan het Ministerie van OCW, als aanvulling op het advies van het platform Onderwijs2032. 

  Lees meer…
 • BREIN ontwikkelt systeem voor identificatie uploaders - 20-11-2015

  Stichting BREIN heeft een systeem ontwikkeld waarmee op basis van IP-adressen grotere aantallen eerste en grote uploaders kunnen worden geïdentificeerd. BREIN verwacht daarmee in 2016 illegale uploaders aan te kunnen pakken. Voor het verkrijgen van persoonsgegevens zal een beroep worden gedaan op ISP's die daarvoor gewoonlijk een rechterlijk bevel verlangen. In geval van ernstige inbreuk vormt het verkrijgen van zo'n bevel in de regel geen belemmering.

  Lees meer…
 • Bouw Kinepolis Jaarbeurs Utrecht van start - 19-11-2015

  Na vele jaren van voorbereidingen is in Utrecht op 19 november de eerste paal geslagen voor de bouw van Kinepolis Jaarbeurs. De nieuwe bioscoop van de Kinepolis Group krijgt 14 zalen en circa 3.300 stoelen. Met dit aantal zitplaatsen wordt het complex op het Jaarbeursplein een van de grootste bioscopen van Nederland. Kinepolis mikt in Utrecht Jaarbeurs op ruim 1 miljoen bezoekers per jaar. De opening staat gepland voor begin 2017.

  Lees meer…
 • Wim Bekkers gaat weg bij het NICAM - 19-11-2015

  Wim Bekker, directeur van het NICAM, vertrekt per 1 juli 2016 bij de organisatie achter Kijkwijzer. Bekkers hielp bij het opzetten van Kijkwijzer in 2002. De classificatietool gebaseerd op zelfregulering verving voor de filmsector de Filmkeuring. Wim Bekkers was afkomstig van de afdeling Kijk- en Luisteronderzoek bij de NOS. Volgens Boris van der Ham, voorzitter van het algemeen bestuur van het NICAM is ‘het succes van Kijkwijzer zonder meer te danken aan de bezielende leiding van Wim Bekkers.' Wim Bekkers gaat komende zomer met pensioen. Het is nog niet bekend wie hem gaat opvolgen.

  Lees meer…
 • Hoge Raad stelt vragen aan Hof van Justitie - 13-11-2015

  De Hoge Raad heeft vrijdag 13 november zijn uitspraak gedaan in de blokkeringszaak die Stichting BREIN had aangespannen tegen internetprovider Ziggo. BREIN wil dat Ziggo de toegang blokkeert tot de illegale website The Pirate Bay voor de abonnees. De Hoge Raad heeft besloten vragen te stellen aan de hoogste Europese rechter: het Hof van Justitie van de Europese Unie. 

  Lees meer…
 • Mooov lid van de NVF - 10-11-2015

  Mooov Film Distribution The Netherlands is onlangs lid geworden van de NVF. Mooov is gelieerd aan de voormalige Belgische festivals Cinema Novo en Open Doek. Daaruit is een distributiemaatschappij voortgekomen die garant wil staan voor ‘goede films uit de hele wereld’. De Nederlandse divisie van de filmdistributeur staat onder leiding van Bert Goessen. Goessen was voorheen programmeur en voormalig eigenaar van CineCitta in Tilburg. De eerste film die Mooov (vanaf 12 november) uitbrengt is Corn Island.

  Lees meer…
 • Dashboard: bioscoopbezoek 2015 gestegen - 09-11-2015

  Het bioscoopbezoek in Nederland is de eerste drie kwartalen van dit jaar 10% gestegen vergeleken met dat van 2014. Dat blijkt uit de nieuwste versie van de Dashboard uitgebracht door Stichting Filmonderzoek. Gedurende alle maanden, behalve januari, maart en augustus lag het bezoek hoger dan in 2014.  Het tweede kwartaal scoorde het beste. Daarin lag het bezoek 21% horen dan vorig jaar. In totaal werden de bioscopen en filmtheaters tot en met september 23,1 miljoen keer bezocht. In 2014 lag dat aantal in dezelfde periode op 21 miljoen bezoeken. De bioscopen deden het daarbij dit jaar wel iets beter (+11%) dan de filmtheaters (+4%).

  Lees meer…
 • Spectaculair openingsrecord voor Spectre - 02-11-2015

  De nieuwe James Bondfilm SPECTRE heeft het record voor beste openingsweekend ooit verbroken in Nederland. De film bracht tijdens het openingsweekend van donderdag 24 oktober tot en met zondag 1 november een recordbedrag op van 3,4 miljoen euro aan de Nederlandse bioscoopkassa’s. Het vorige record stond op naam van Skyfall, de vorige film over de bekende geheim agent. Die film bracht in het eerste weekend 2,9 miljoen euro op.

  Lees meer…
 • Pim Hermeling nieuwe eigenaar Rembrandt Arnhem - 19-10-2015

  Pim Hermeling, eigenaar van filmdistributeur September Film, wordt ook de nieuwe eigenaar van bioscoop Rembrandt in Arnhem. Hermeling wil het theater aan het Velperplein nog voor het einde van het jaar heropenen. Het aanzicht van de bioscoop blijft hetzelfde, de programmering en sfeer zullen verschillen van de oude situatie. 

  Lees meer…
 • Bioscoopmonitor 2014/2015 is uit - 05-10-2015

  Stichting Filmonderzoek heeft Bioscoopmonitor 2014/2015 opgeleverd waarin de filmconsumptie en het bioscoopbezoek van Nederlanders wederom in kaart is gebracht. Uit de 2014/2015-editie van de monitor blijkt dat de stabiliteit die het bioscoopbezoek in 2014 liet zien, ook is teruggekomen in de demografische kenmerken van het bioscooppubliek. Net als voorgaande jaren waren het totale bereik en de gemiddelde bezoekfrequentie in 2014 het hoogst bij vrouwen, de inwoners van zeer sterk stedelijke woongemeenten én scholieren en studenten en hoger opgeleide Nederlanders.

  Lees meer…
 • Gouden Kalveren 2015 uitgereikt - 05-10-2015

  Vrijdagavond 2 oktober zijn in Utrecht de Gouden Kalveren uitgereikt tijdens het Gala van de Nederlandse Film. De grote winnaar was Gluckauf met vier Gouden Kalveren, gevolgd door Bloed, zweet & tranen met drie Gouden Kalveren.

  Lees meer…
 • Brancheorganisaties film verkiezen overleg boven claim - 29-09-2015

  In reactie op het artikel in het FD van 29 september met de kop Nederlandse filmproducenten leggen claim neer bij overheid achten de FPN, NVPI en NVF het goed om te benadrukken dat zij juist in overleg zijn met de overheid over oplossingen om schade door piraterij in de toekomst te voorkomen. De genoemde claim is dan ook niet neergelegd door de vereniging van filmproducenten FPN, noch door NVPI (distributeurs home entertainment) en de NVF (filmdistributeurs), maar door rechtenorganisatie SEKAM.

  Lees meer…
 • Actie audiodescriptie - 28-09-2015

  Om blinden en slechtzienden de kans te bieden te genieten van een film in de bioscoop heeft de Vereniging Bartimeus Sonneheerdt een app ontwikkeld die dat mogelijk maakt. Om het promotioneel te ondersteunen start er 1 oktober aanstaande een speciale 2-voor-1-actie. In de periode tot en met 24 december 2015 kunnen blinden en slechtzienden in Nederland op vertoon van de Watson-app op hun telefoon en een speciale voucher twee bioscoopkaartjes krijgen voor de prijs van een bij een film die is voorzien van audiodescriptie.

  Lees meer…
 • Universiteit Twente zegt succes van film te kunnen voorspellen - 15-09-2015

  Universiteit Twente heeft een rekenmodel ontwikkeld waarmee het commerciële en artistieke succes van een film voorspeld kan worden. Het model gebruikt hiervoor de staat van dienst van de betrokken scenarioschrijver, de regisseur en de producent. Stuwende kracht achter het model zijn professor dr. Richard Boucherie en dr. Judith Timmer en filmmaakster Esmé Lammers. Het model is onderdeel van het project Makers op Waarde Geschat. Dit project werd in 2007 opgestart door Esmé Lammers, de toenmalige intendant voor de commerciële film bij het Nederlands Filmfonds.

  Lees meer…
 • A-Film Benelux vraagt surseance van betaling aan - 14-09-2015

  A-Film Benelux heeft maandag 14 september surseance van betaling moeten aanvragen. De filmdistributeur kan de financiële verplichtingen helaas niet meer voldoen. Directeur Sim van Veen heeft aangegeven in gesprek te zijn met partijen over een doorstart. Er werken 20 mensen bij de Nederlandse distributeur. A-Film is ook lid van de NVF.

  Lees meer…
 • Stemmen 1e ATF Publiekprijs gestart - 08-09-2015

  Het Nederlands publiek gaat bepalen welke Nederlandse film de eerste Abraham Tuschinski Fonds Gouden Kalf van het Publiek gaat winnen. Tot dinsdag 22 september kan er in de eerste stemronde via www.goudenkalfvanhetpubliek.nl worden gestemd. In totaal vinden er twee stemrondes plaats.

  Lees meer…
 • The Paradise Suite Nederlandse Oscarinzending - 08-09-2015

  De film The Paradise Suite van regisseur Joost van Ginkel wordt de Nederlandse inzending voor de komende Oscars in de categorie Beste Niet-Engelstalige Film. Dat heeft EYE International 7 september bekendgemaakt. Een selectiecomité met vertegenwoordigers van diverse brancheverenigingen, het Nederlands Film Festival en EYE koos de film uit achtentwintig aanmeldingen.

  Lees meer…
 • Distributie gespreksonderwerp tijdens 2e dag festivalconferentie - 08-09-2015

  Distributie en vertoning komen aan bod tijdens de tweede dag van de Nationale Film Conferentie die het Nederlands Film Festival op maandag 28 en dinsdag 29 september organiseert. De conferentie zoomt in op de internationale ontwikkeling en potenties van de Nederlandse film en makers. Dinsdag de 29e ligt de nadruk op talent – van aanstormende tot gerenommeerde makers – én op distributie en vertoning. 

  Lees meer…
 • Nominaties Gouden Kalveren bekend - 02-09-2015

  Gisteravond zijn de nominaties bekendgemaakt voor de Gouden Kalveren 2015. Grote kanshebbers zijn de films Gluckauf met 10 nominaties, Bloed, zweet en tranen en Prins met ieder 8 nominaties én Schneider vs. Bax en De surprise met ieder 7 nominaties.

  Lees meer…
 • Jaap Bruijnen wordt directeur NVPI - 01-09-2015

  Per 1 oktober 2015 treedt Jaap Bruijnen als directeur commerciële zaken en communicatie in dienst treden bij NVPI, de brancheorganisatie van de entertainmentindustrie op het gebied van audio, games en home entertainment. Bruijnen is momenteel nog algemeen directeur van HBO Nederland. Met deze benoeming wordt uitdrukking gegeven aan de wens van NVPI om actiever te worden op terreinen van meer commerciële aard. Jaap gaat zich onder meer bezighouden met collectieve promotie, het ontwikkelen van nieuwe activiteiten en uitbouwen van bestaande. De NVF is sinds het najaar van 2014 gevestigd in hetzelfde pand als de NVPI. De reden daarvoor is dat de NVF en NVPI Video, de zelfstandige vereniging van home entertainmentdistributeurs, al langere tijd fusiegesprekken voeren. 

  Lees meer…
 • NVB gaat verhuizen - 31-08-2015

  De Nederlandse Vereniging van Bioscoopexploitanten (NVB) gaat verhuizen. Donderdag 10 september gaat de belangenvereniging van bioscoopexploitanten en filmtheaters naar een nabijgelegen, kleiner kantoorpand. Het nieuwe adres van de NVB wordt: Krijn Taconiskade 278  1087 HW  in Amsterdam. Het postbusadres komt te vervallen. Alle overige contactgegevens, waaronder de telefoonnummers, blijven ongewijzigd.

  Lees meer…
 • Europese exploitanten boos over bonussysteem Europa Cinemas - 27-08-2015

  De Europese Commissie heeft zich de woede van bioscoopexploitanten op de hals gehaald door een bonussysteem te introduceren binnen het netwerk van Europa Cinemas. Om in aanmerking te komen voor de bonus moeten vertoners die bij het netwerk horen niet-lokale films vertonen die op tenminste twee platforms, waaronder cinema, zijn uitgebracht, hetzij gelijktijdig of gestapeld. In dat laatste geval mag er een window van maximaal slechts twee weken tussen zitten. 

  Lees meer…
 • Vue neemt JT over - 24-08-2015

  De Engelse bioscooponderneming Vue International heeft JT Bioscopen overgenomen. Met de overname is een geldsom van 85 miljoen euro gemoeid. Vue is de vijfde grootste bioscoopketen ter wereld op basis van bruto omzet. Door de overname krijgt Vue er in een keer eenentwintig Nederlandse bioscopen in twintig steden bij met in totaal 111 bioscoopschermen. Vue heeft nu 209 bioscopen in tien landen met in totaal 1,859 bioscoopschermen.

  Lees meer…
 • Aanpassing regels kinderarbeid grote gevolgen voor Nederlandse films - 13-08-2015

  Filmproducenten en distributeurs maken zich zorgen over de plannen van de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid om de beleidsregels aan te passen die het mogelijk maken ontheffing te krijgen voor kinderarbeid. De nieuwe regels beperken het aantal draaidagen voor kinderen in Nederlandse films. Het maximaal aantal dagen waarop een kind van zeven tot en met twaalf jaar via een ontheffing mag werken, gaan volgens de huidige plannen teruggebracht worden van vierentwintig naar achttien dagen. Dit heeft grote consequenties voor de productie van Nederlandse kinder- en familiefilms, zo werd al duidelijk uit eerdere berichten in de media.
  Minister Asscher van Sociale Zaken heeft deze week gereageerd op kamervragen die Steven van Weyenberg van D66 eerder deze zomer stelde.

  Lees meer…
 • Tweede Dashboard geeft inzage in bioscoopjaar 2015 - 30-07-2015

  Stichting Filmonderzoek heeft halverwege het jaar een nieuwe Dashboard over 2015 gepubliceerd. De stichting geeft daarmee gedetailleerd inzage in de resultaten van de Nederlandse bioscoopsector over het eerste halfjaar van 2015. De Dashboard bevestigt het beeld van een sterk bioscoopjaar tot nu toe. Het bioscoopbezoek is ten opzichte van 2014 gestegen met 12%. Hierbij moet echter wel worden vermeld dat in het eerste halfjaar van 2014 zowel de Olympische Spelen als het WK voetbal plaatsvonden. Er is in 2015 dan ook met name in de maand juni sprake van een sterke stijging.

  Lees meer…
 • Paramount, AMC en Cineplex testen windows - 20-07-2015

  In de Verenigde Staten en hebben filmstudio Paramount en de bioscoopketens AMC Theatres en Cineplex Entertainment deze maand een belangrijke stap gezet met betrekking tot de bioscoopwindow. De partijen hebben overeenstemming bereid over een nieuw exploitatiemodel rondom twee films die Paramount in oktober in Amerika uitbrengt. De films Paranormal Activity: The Ghost Dimension en Scouts Guide To The Zombie Apocalypse komen al zeventien dagen na de bioscooprelease beschikbaar voor online verkoop, mits de films tegen die tijd in minder dan 300 Amerikaanse bioscopen te zien zijn.

  Lees meer…
 • Bioscoopjaar 2015 verloopt bijzonder goed - 16-07-2015

  De Nederlandse bioscoopsector heeft een goede eerste helft van jaar achter de rug. De  boxoffice tot en met juni 2015 is uitgekomen op 132,3 miljoen euro. Dat is 14% hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. De stijging wordt in het bijzonder veroorzaakt door sterk filmaanbod. De top 5 voor de eerste helft van bestaat uit respectievelijk Fast & Furious 7 (8,4 miljoen euro), Jurassic World (8,0 miljoen euro), Gooische vrouwen 2 (6,8 miljoen euro), Fifty Shades of Grey (6,4 miljoen euro), Michiel de Ruyter (5,9 miljoen euro). Jurassic World draait nog altijd in de bioscopen. De omzet loopt dus nog op. Ook Minions doet momenteel goede zaken in de Nederlandse bioscopen.

  Lees meer…
 • Gulian Nolthenius nieuwe directeur NVB - 16-07-2015

  De Nederlandse Vereniging van Bioscoopexploitanten (NVB) heeft een nieuwe directeur aangesteld. Gulian Nolthenius gaat de functie per 3 augustus parttime bekleden. Nolthenius is managing consultant en oprichter van het werving- en selectiebureau Comforce Recruitment. Maar hij is ook bekend in en met het Nederlandse bioscoopbedrijf. Van 1991 tot 1998 was hij namelijk commercieel en algemeen directeur van Cloeck en Moedigh Bioscoopreclame dat later veranderde in RMB Nederland.

  Lees meer…
 • Frankrijk koerst aan op strengere piraterijregels - 14-07-2015

  In Frankrijk gaat de zogeheten Hapodi-wet, oftewel de wet die de ontwikkeling van legaal aanbod bemoedigt en illegaal aanbod bestrijdt, aangepast worden. Tenminste als het aan de senatoren Loïc Hervé en Corinne Bouchoux ligt. Zij hebben namens de cultuur-, onderwijs- en communicatiecommissie van de Senaat voorstellen tot aanpassing gedaan.

  Lees meer…
 • Kinepolis en Utopolis bereiken overname-akkoord - 10-07-2015

  Kinepolis heeft de afgelopen dagen een principeakkoord bereikt rond de overname van de Utopia SA onder voorwaarden. Dat heeft de Belgische bioscooponderneming met een persbericht bekendgemaakt. Utopia SA heeft 13 bioscopen in 4 landen, te weten Groothertogdom Luxemburg, Nederland, België en Frankrijk. In 2014 ontving de Groep 3,4 miljoen bezoekers en realiseerde hiermee 41 miljoen euro omzet.

  Lees meer…
 • Creative Europe Desk NL organiseert Europadag - The Digital Revolution - 06-07-2015

  De digitale revolutie verandert de manier van werken en consumeren op ingrijpende wijze. Reden voor Creative Europe Desk Nederland / Dutch Culture en de vertegenwoordiging van de Europese Commissie in Den Haag om op vrijdag 18 september aanstaande een bijeenkomst te organiseren onder de titel Europadag - The Digital Revolution. In Pakhuis De Zwijger in Amsterdam wordt gedurende de middag onderzocht en besproken wat de impact is van de digitale revolutie op de culturele en audiovisuele sector. 

  Lees meer…
 • Vernieuwing auteurscontractenrecht een feit - 02-07-2015

  De Eerste Kamer heeft het wetsvoorstel voor vernieuwing van het auteursrechtencontract van staatssecretaris Dijkhoff van veiligheid en justitie aangenomen. De nieuwe wet versterkt de positie van makers (auteurs en uitvoerend kunstenaars) ten opzichte van de partijen die producties exploiteren zoals uitgevers en platenmaatschappijen. Bioscoopexploitatie krijgt niet met de nieuwe wetgeving te maken.

  Lees meer…
 • Staatssecretaris Dijkhoff kondigt bijeenkomst aan over piraterij - 02-07-2015

  In reactie op kamervragen heeft staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Klaas Dijkhoff laten weten stappen te gaan zetten die moeten leiden tot bevordering van het gebruik van legale content. De kamerleden Oosenbrug en Van Dekken - beiden PvdA - hadden vragen gesteld over de uitbetaling van geld aan artiesten voor online gebruik van muziek. In zijn reactie is de staatssecretaris ook ingegaan op het bevorderen van legaal aanbod, het bij elkaar brengen van internetproviders (ISP's) en de entertainmentindustrie én het introduceren van pop-ups waarmee de consument erop wordt geattendeerd dat hij op het punt staat gebruik te maken van illegaal aanbod. Een en ander komt aan bod tijdens een congres dat het ministerie komend najaar gaat organiseren, zo valt in de brief aan de Tweede Kamer te lezen.

  Lees meer…
 • Btw-verhoging van de baan - 01-07-2015

  Een verhoging van het btw-tarief van 6 naar 21% voor een groot aantal producten en diensten is van de baan. De regeringspartijen VVD en de PvdA kregen geen meerderheid in het parlement achter hun plan om nog deze kabinetsperiode een belastinghervorming door te voeren. Voor staatssecretaris Wiebes van financiën was de btw-verhoging onderdeel van een uitgebreider pakket aan belastingmaatregelen. Een verhoging van het btw-tarief zou directe gevolgen hebben voor de bioscoopsector.

  Lees meer…
 • De waarde van big data - 29-06-2015

  Tijdens de 24e editie van de vakbeurs CineEuropa, die in de week van 22 juni in Barcelona plaatsvond, vonden er diverse seminars en focus sessions plaats. Een daarvan ging over de waarde van big data voor het internationale film- en bioscoopbedrijf. Hoewel er al vaker wordt gezegd dat het gebruik ervan nog in de kinderschoenen staat en de ware impact ervan nog moet doordringen, werd tijdens de focus sessions getiteld Data - a New Goldmine? al een stuk concreter gesproken over de voordelen van het gebruik van big data.

  Lees meer…
 • Seminar over documentaires - 17-06-2015

  Woensdag 24 juni aanstaande wordt er een seminar georganiseerd over marketing en distributie van documentaires met de titel Taking the Lead and Ownership over Your Film. Dit seminar is een initiatief van Dutch Directors Guild (DDG), Documentary Producers Netherlands (DPN), het Filmfonds en IDFA. Het is bedoeld voor iedereen die direct of indirect met het documentaireveld te maken heeft: filmmakers, producenten, distributeurs, fondsen, omroepen en exploitanten. Het seminar wordt gevolgd door workshops van 24 tot en met 26 juni.

  Lees meer…
 • Minister geeft visie op film - 10-06-2015

  In haar brief Ruimte voor Cultuur heeft minister Bussemaker van OCW deze week de uitgangspunten uit de doeken gedaan voor het cultuurbeleid in de periode 2017-2020. De minister investeert ruim 18 miljoen euro extra in cultuur waarbij ze onder meer inzet op de ontwikkeling van jong talent. Dat is ook terug te vinden in de passage over film. De minister maakt daar 800.000 euro extra vrij voor talentontwikkeling. Dit bedrag gaat via het Filmfonds beschikbaar komen. 

  Lees meer…
 • PwC: Belang bioscoopomzet neemt toe - 04-06-2015

  Ondanks de groei van digitale filmdiensten wereldwijd wordt de omzet verkregen via bioscopen alleen maar belangrijker. Dat concludeert The Hollywood Reporter op basis van de 16e editie van de Entertainment and Media Outlook van PricewaterhouseCoopers die net is uitgekomen. Wereldwijd droegen de bioscopen in 2014 43% bij aan de totale omzet (van 85,4 miljard dolar) van filmed entertainment, aldus het rapport. Volgens PwC groeit dat in 2019 naar 46%, om over vijf jaar uit te komen op een totale box office van 104,6 miljard dollar.

  Lees meer…
 • Nieuw oordeel over blokkade The Pirate Bay door ISP's gewenst - 03-06-2015

  Advocaat-generaal Van Peursem heeft de Hoge Raad vrijdag 29 mei jongstleden geadviseerd om de zaak tussen Stichting BREIN en internetproviders Ziggo en XS4ALL te schorsen en vragen te stellen aan het Europese Hof van Justitie. Volgens hem is het onjuist geweest van het Hof om de blokkade die BREIN eist niet toe te kennen. Die beslissing zou volgens de advocaat-generaal vernietigd moeten worden. 

  Lees meer…
 • Bezoek door jongeren in Duitsland fors afgenomen - 29-05-2015

  In Duitsland begint men zo langzamerhand enige zorgen te maken. Niet alleen omdat het bioscoopbezoek in 2014 voor het tweede jaar op rij daalde, maar ook omdat duidelijk is geworden dat de bioscopen hun aantrekkingskracht op jongeren aan het verliezen zijn. De afgelopen vijf jaar is het aantal bezoeken onder tieners bij de oosterburen afgenomen met maar liefst 36%.
  De negatieve ontwikkeling van het bezoek onder jongeren in Duitsland is wellicht een van de redenen waarom de Duitse bioscoopketens Cinemaxx, Cinestar, Cineplex, Kinopolis en UCI met de filmdistributeurs gaan samenwerken in een collectief ticketplatform.

  Lees meer…
 • Europese commissarissen geven verschillende signalen af - 27-05-2015

  De plannen van de Europese Commissie om tot een digitale markt te komen, blijven de gemoederen bezighouden. De twee commissarissen betrokken bij het beleid, Günther Oettinger en Andrus Ansip gaven recentelijk allebei verschillende signalen af over de te volgen koers. Terwijl Oettinger bereid lijkt te zijn de toon wat te matigen, lijkt commissaris Ansip niet te willen afwijken van de ingeslagen weg, zo stelt Screen Daily vast. 

  Lees meer…
 • Filmfondsdirecteuren brengen kansen en bedreigingen in beeld - 27-05-2015

  Het in kaart brengen van kansen en bedreigingen in het licht van de plannen van de Europese Commissie om tot één digital single market te komen. Dat beogen de directeuren van de Europese filmfondsen met het uitbrengen van hun zogeheten position paper. Het document werd tijdens het filmfestival van Cannes door de directeuren verenigd in de European Film Agency Directors (EFADs) gepresenteerd. Het Nederlands Filmfonds is lid namens Nederland. 

  Lees meer…
 • UNIC uit zorgen over dreigende btw-verhoging in Zweden - 18-05-2015

  De Europese belangenorganisatie voor bioscopen, UNIC heeft zijn zorgen uitgesproken over de plannen van de Zweedse minister van cultuur om het btw-tarief te verhogen van 6% naar 25%. De minister overweegt ook om de langlopende Filmovereenkomst te beëindigen.

  Lees meer…
 • Ted Sarandos: Netflix niet anti-cinema - 15-05-2015

  ‘Niets wat wij zeggen of doen is anti-theater of anti-cinema’, aldus Ted Sarandos. De chief content officer van Netflix sprak in het kader van het NEXT programma tijdens het Cannes filmfestival met hoofdredacteur Laurent Cotillon van Le Film Francais.
  Sarandos herhaalde wat hij al eerder verkondigde, namelijk dat het goed zijn als films day-and-date beschikbaar zouden komen: ‘Mensen hebben keuzevrijheid nodig. Het zou zo kunnen zijn dat bioscopen er iets van moeten opgeven, maar in totaal zullen er meer film bekeken gaan worden.’

  Lees meer…
 • Rachel van Bommel naar Endemol Shine Nederland - 11-05-2015

  Dat Rachel van Bommel gaat vertrekken als managing director bij distributeur Independent Films was al bekend. Nu is ook duidelijk geworden wat haar nieuwe uitdaging gaat worden. Van Bommel treedt per 1 juni aanstaande in dienst bij Endemol Shine Nederland als producent Scripted.

  Lees meer…
 • Europese Commissie wil één grote digitale markt - 06-05-2015

  Als het aan de Europese Commissie ligt wordt Europa één grote digitale markt. Met een set van zestien actiepunten wil de Europese Commissie werken aan een Digital Single Market (DSM). Dat hebben de EU-commissarissen Andrus Ansip en Günther Oettinger vandaag in Brussel tijdens een persconferentie duidelijk gemaakt. Volgens de Europese Commissie kan een volledig functionerende digitale markt 415 miljard euro bijdragen aan de Europese economie en levert het honderdduizenden nieuwe banen op. 

  Lees meer…
 • Bero Beyer nieuwe directeur IFFR - 06-05-2015

  Bero Beyer wordt de nieuwe algemeen en artistiek directeur van het International Film Festival Rotterdam (IFFR), zo is vandaag bekend geworden. Hij gaat Rutger Wolfson vervangen die na acht jaar is teruggetreden.

  Lees meer…
 • Bioscoopbezoek Q1 2015 gestegen met 5% - 01-05-2015

  Het bioscoopbezoek in Nederland is het eerste kwartaal van dit jaar 5% gestegen vergeleken met dat van 2014. Dat blijkt uit de nieuwste versie van de Dashboard uitgebracht door Stichting Filmonderzoek. De groei is met name te danken aan een sterke maand februari. Daarin nam het bioscoopbezoek toe met maar liefst 22% vergeleken met 2014. Januari en maart presteerden allebei wat minder met een daling van respectievelijk 5% en 2% ten opzichte van vorig jaar. In totaal werden de bioscopen en filmtheaters het eerste kwartaal 8,8 miljoen keer bezocht. In 2014 lag dat aantal op 8,4 miljoen. 

  Lees meer…
 • Engelse rechter verbiedt toegang tot Popcorn Time - 30-04-2015

  In het Verenigd Koninkrijk heeft de High Court deze week bepaald dat Popcorn Time door internetserviceproviders geblokkeerd moet worden. De uitspraak komt in een rechtzaak aangespannen door de filmstudio's 20th Century Fox, Universal, Warner Bros., Paramount Pictures, Disney Enterprises en Columbia Pictures. De uitspraak betekent dat de providers Sky, BT, EE, TalkTalk en VirginMedia websites moeten blokkeren die de software aanbieden waarmee het mogelijk wordt om Popcorn Time te gebruiken. 

  Lees meer…
 • Rachel van Bommel vertrekt bij IF, Klaas de Jager nieuwe MD - 30-04-2015

  Rachel van Bommel vertrekt in juni als managing director van filmdistributeur Independent Films. Ze wordt met ingang van 1 juli opgevolgd door Klaas de Jager. 

  Lees meer…
 • Jeroen Huijsdens interim operationeel directeur - 23-04-2015

  Jeroen Huijsdens begint 28 april aanstaande als parttime interim operationeel directeur van de NVF. Hij gaat zich primair richten op zaken als statistiek en communicatie. Hij zal ook enkele nieuwe projecten onder zijn hoede nemen en bestaande diensten gaan uitbouwen die passen bij de nieuwe branchevereniging voor filmdistributeurs: Filmdistributeurs Nederland.

  Lees meer…
 • Vijfde editie van CinemaCon 2015 - 20-04-2015

  Circa 5.000 Amerikaanse en internationale bioscoopondernemers en leveranciers verzamelen zich deze dagen in Las Vegas om de vijfde editie bij te wonen van CinemaCon, de cinemaconventie van The National Association of Theatre Owners (NATO). Op de hoogte blijven van het laatste nieuws rondom CinemaCon kan via de speciale CinemaCon-pagina van The Hollywood Reporter.

  Lees meer…
 • Raad voor Cultuur komt met visie op toekomst - 16-04-2015

  De Raad voor Cultuur heeft zijn advies opgesteld voor de minister van OCW voor de periode 2017-2020. In het beleidsadvies getiteld Agenda Cultuur, kijkt de raad echter ook al verder vooruit. In het hoofdstuk over film gaat de raad wat specifieker in op drie vraagstukken. Dat zijn de positie van de Nederlandse artistieke film, de plek van de Nederlandse film in het internationale landschap en de gevolgen voor de Nederlandse film van het veranderde kijkgedrag als gevolg van de digitalisering. Maar tegelijkertijd wordt er vastgesteld dat het onderwerp zo omvangrijk is dat er een apart advies aan zal worden gewijd. 

  Lees meer…
 • In Duitsland is downloadverbod een serieuze zaak - 10-04-2015

  Het is precies een jaar geleden dat het downloaden van films, boeken en muziek uit een illegale bron in Nederland daadwerkelijk strafbaar werd. Maar sinds die tijd heeft de Nederlandse overheid niks ondernomen om tegemoet te komen aan dringende verzoeken uit de entertainmentindustrie om te helpen het probleem van de illegale downloads echt aan te pakken. In Duitsland verloopt de aanpak inmiddels anders, zo blijkt uit een reportage van de NOS 

  Lees meer…
 • Australische rechter dwingt provider gegevens te overhandigen - 07-04-2015

  De producenten van de film Dallas Buyers Club hebben in Australië een belangrijke gerechtelijke overwinning behaald. In een rechtszaak tegen internetprovider iiNet bepaalde de rechter dat de provider contactgegevens moet overhandigen van klanten die de film illegaal hebben gedownload, zo meldt The Hollywood Reporter. Volgens de producenten waren er meer dan 4.700 klanten van iiNet die Dallas Buyers Club illegaal hadden gedownload.

  Lees meer…
 • Filmsector verzet zich tegen Digital Single Market-plan van EC - 01-04-2015

  Het plan van EU commissaris Günther Oettinger van Digitale Economie en Samenleving om te werken aan een Digital Single Market, stuit internationaal op veel verzet. Filmproducenten en andere belanghebbenden uiten in diverse media hun afkeer over de plannen. Volgens hen haalt het plan het fundament weg onder de financiering van films in Europa. Oettinger wil dat de consument toegang kan krijgen tot muziek, films en sportevenementen waar hij zich ook in Europa bevindt.

  Lees meer…
 • Frankrijk schroeft strijd tegen piraterij op - 24-03-2015

  De Franse minister van cultuur, Fleur Pellerin, en vertegenwoordigers van de reclamewereld hebben maandag 23 maart een overeenkomst getekend waarmee een hernieuwd offensief tegen piraterij vorm wordt gegeven. Met de afspraken met reclamebureaus en adverteerders wil de minister voorkomen dat websites die illegale content aanbieden geld verdienen met reclame-inkomsten.

  Lees meer…
 • Kidnapping Freddy Heineken krijgt Superticketdebuut in UK - 20-03-2015

  In het Verenigd Koninkrijk gaat het bioscoopketen Empire Cinemas Supertickets introduceren. Een Superticket bestaat uit een bioscoopkaartje plus de mogelijkheid om de film te downloaden zodra die online beschikbaar komt. Het Engelse Empire gaat het UK-debuut van de Superticket toepassen op de film Kidnapping Freddy Heineken. 

  Lees meer…
 • MPAA publiceert jaarcijfers 2014 - 12-03-2015

  In de VS heeft de belangenvereniging van de zes grote filmstudio’s, de Motion Picture Association of America (MPAA), de officiële jaarcijfers van 2014 gepubliceerd. De wereldwijde boxoffice bereikte in 2014 36,4 miljard dollar. Dat was 1% meer dan in 2013. De - geringe - groei kwam uit Azië waar de filmmarkt in totaal 12% in omvang toenam. De Chinese markt steeg met 34%. In Amerika en Canada daalde de markt met 5% om uit te komen op 10,9 miljard dollar. 

  Lees meer…
 • BREIN haalt Nacho Time offline - 05-03-2015

  De website Nacho Time die vorige week verscheen, is op verzoek van Stichting BREIN alweer offline gehaald. De website, die vorige week in het vizier van BREIN kwam, maakte het mogelijk om nog sneller dan met Popcorn Time bij illegaal aanbod van film en tv-series uit te komen. Om van Popcorn Time gebruik te kunnen maken heeft de gebruiker nog software nodig die moet worden gedownload. Bij Nacho Time is dat niet nodig. Film en tv-series kunnen direct worden afgespeeld. 

  Lees meer…
 • Youry Bredewold weg bij Pathé - 04-03-2015

  Youry Bredewold heeft onlangs zijn vertrek aangekondigd bij bioscooponderneming Pathé. De director marketing & communications werkte sinds september 2007 bij het concern. Eerst in de hoedanigheid van senior manager marketing & concessions, later als director marketing. 

  Lees meer…
 • Marieke Jonker van Amstelfilm naar JT Bioscopen - 04-03-2015

  Marieke Jonker wordt met ingang van 13 april aanstaande verantwoordelijk voor de programmering van JT Bioscopen. Jonker wordt head of content bij de bioscoopketen, zo heeft Ron Sterk van JT Bioscopen bekendgemaakt.

  Lees meer…
 • We Want Cinema staakt activiteiten - 04-03-2015

  We Want Cinema is 1 maart jongstleden gestopt. De cinema-on-demand-dienst is er niet in geslaagd nieuwe investeerders en mediapartners aan zich te binden. Consumenten konden sinds mei 2002 via het platform filmvoorstellingen organiseren van films die zij nog een keer in de bioscoop of het filmtheater wilden zien. Als er na werving genoeg bezoekers waren die voor dezelfde voorstelling vooraf een kaartje wilden kopen, dan ging de voorstelling door. Sinds 2012 kwamen er 217 filmevenementen van de grond. Er werden bijna 600 aanvragen ingediend. 

  Lees meer…
 • Stichting BREIN pakt Popcorn Time aan - 24-02-2015

  Met een nieuw offensief hoopt Stichting BREIN het gebruik van Popcorn Time in Nederland tegen te kunnen gaan. Sinds een paar dagen wordt actie ondernomen tegen Nederlandse websites die de Popcorn Time-software aanbieden. Inmiddels zijn er zes sites offline gegaan. 

  Lees meer…
 • 87e Academy Awards uitgereikt - 23-02-2015

  In Los Angeles zijn in de nacht van zondag 22 op maandag 23 februari voor de 78e keer de prestigieuze Academy Awards uitgereikt. Birdman en The Grand Budapest Hotel wonnen ieder vier prijzen. Birdman, de film van regisseur Alejandro González Iñárritu, kan echter als de grote winnaar worden beschouwd. De film won de prijs in de belangrijke categorieën Beste Film, Beste Regisseur, Beste Camera en Beste Oorspronkelijke Scenario.
  Julianne Moore won de prijs voor beste Actrice voor Still Alice en Eddy Redmayne won de prijs voor Beste Acteur voor the Theory of Everything. De prijs voor Beste Vrouwelijk Bijrol ging naar Patricia Arquette. J.K. Simmnons won de Oscar voor Beste Mannelijke Bijrol. Het uit Polen afkomstige Ida kreeg de prijs voor Beste Buitenlandse Film.
  De Nederlanders Joris Oprins, Marieke Blaauw en Job Roggeveen zagen de prijs in de categorie korte animatiefilm voor hun film A Single Life aan zich voorbijgaan. De prijs ging uiteindelijk naar Disney’s Feast.

  Lees meer…
 • Nieuw fonds voor kinder- en jeugdfilms - 13-02-2015

  Tijdens het filmfestival van Berlin hebben het Nederlands Filmfonds en Mitteldeutsche Medienförderung (MDM) een co-ontwikkelingsfonds opgericht om gezamenlijk de scriptontwikkeling van originele kinder- en jeugdfilmplannen te ondersteunen. Het initiatief werd 9 februari gelanceerd door MDM-directeur Manfred Schmidt en Filmfondsdirecteur Doreen Boonekamp. 

  Lees meer…
 • Overeenstemming over nieuw vergoedingssysteem - 10-02-2015

  Belangenorganisaties voor filmmakers en acteurs hebben overeenstemming bereikt met producenten, omroepen en distributeurs, verenigd in RODAP, over een nieuwe vergoedingssysteem voor de exploitaties van auteursrechtelijk beschermd werk. De gemaakte afspraken zijn vastgelegd in een convenant en gelden voor alle producenten, omroepen en nagenoeg alle distributeurs en exploitanten op de Nederlandse markt. De producenten, omroepen en distributeurs zijn in onderhandelingen vertegenwoordigd door de vereniging Rechtenoverleg voor Distributie van Audiovisuele Producties (RODAP). 

  Lees meer…
 • UNIC constateert stijging bioscoopbezoek in Europa - 06-02-2015

  UNIC, Union Internationale des Cinémas, heeft de cijfers gepubliceerd van het bioscoopbezoek in Europa in 2014. Daaruit blijkt een stijging ten opzichte van 2013 van 0,7%. Als bij de cijfers ook het bezoek wordt meegerekend van de landen die UNIC ook vertegenwoordigt, waaronder Rusland en Turkije, dan is het totale bezoek gestegen met 1,6%.

  Lees meer…
 • Academysysteem voor Gouden Kalveren - 30-01-2015

  De Gouden Kalveren voor Nederlandse speelfilms en lange documentaires worden voortaan toegekend door een breed veld van vakgenoten. De overgang naar dit internationaal gebruikelijke Academysysteem zal al tijdens het Nederlands Film Festival van 2015 resulteren in een uitreiking nieuwe stijl. 

  Lees meer…
 • NVPI Video: Markt voor home entertainment bereikt keerpunt - 28-01-2015

  Het afgelopen jaar groeide de Nederlandse video on demandmarkt bijna 37% in omzet. Daarmee compenseerde het de daling van de verkoop van dvd en Blu-Ray vrijwel volledig. De fysieke markt daalde met 23%. Dat blijkt uit de jaarcijfers die branchevereniging NVPI Video 28 januari bekendmaakte.
  Volgens marktonderzoeksbureau GfK bedroeg de consumentenwaarde van fysieke filmproducten iets meer dan 129 miljoen euro en die van digitale producten 121 miljoen euro. De digitale Home-Entertainmentmarkt benaderde de fysieke markt dus in omzet. De totale markt daalde in 2014 met 2,4%.

  Lees meer…
 • Ook Amazon gaat speelfilms produceren - 21-01-2015

  In navolging van Netflix gaat ook Amazon speelfilms produceren. Wil Netflix de films dankzij een deal met IMAX en The Weinstein Company tegelijk in de bioscoop en op vod uitbrengen, Amazon wil de film vier tot acht weken na de bioscooprelease beschikbaar te maken via het vod-platform Amazon Prime Instant Video. Amazon streeft ernaar om circa twaalf speelfilms per jaar te produceren.

  Lees meer…
 • Verdere groei vod-gebruikers - 20-01-2015

  In het laatste kwartaal van 2014 is het aantal Nederlanders dat gebruik maakt van video-on-demand gegroeid. Tussen september 2014 en december 2014 kwamen er 500.000 gebruikers bij waardoor er nu 4,7 miljoen Nederlanders (36%) gebruik maken van een video-on-demanddienst. Dit blijkt uit de laatste meting van Trends in Digital Entertainment, zo meldt onderzoeksbureau GfK.

  Lees meer…
 • Go en JT beëindigen boekingsovereenkomst - 20-01-2015

  Go Filmbooking en JT Bioscopen beëindingen hun boekingsovereenkomst op initiatief van Go Filmbooking per 26 februari aanstaande. Go Filmbooking verzorgt sinds maart 2012 de programmering van alle bioscopen van JT.
  Ron Sterk, algemeen directeur van JT liet Holland Film Nieuws (HFN) in een reactie weten: ‘De beëindiging is gekomen omdat wij geen externe partij meer wilden om de kerninkoop van JT te verzorgen. Daarover hebben een tweetal gesprekken plaatsgevonden. Go koos er uiteindelijk voor om “extern” en zelfstandig te blijven.’ 

  Lees meer…
 • Hoofdkantoor Wolff verhuist en Camera sluit - 20-01-2015

  Bioscoop Camera aan de Oudegracht in Utrecht sluit per 16 maart de deuren. De eigenaar van het pand heeft de huur per 1 april van dit jaar opgezegd. Dat heeft ook gevolgen voor het boven de bioscoop gelegen hoofdkantoor van Wolff Bioscopen. Wolff Bioscopen verhuist daarom per eind februari naar een tijdelijke locatie. De bioscooponderneming neemt eind februari tijdelijk zijn intrek op de tweede etage van het Beatrixgebouw aan het Jaarbeursplein 6 in Utrecht.

  Lees meer…
 • Filmonderzoek publiceert Dashboard 2014 - 16-01-2015

  Voor de vierde achtereenvolgende keer heeft Stichting Filmonderzoek in samenwerking met de NVB en de NVF én CentERdata het Dashboard Bioscoopbezoek gepubliceerd. De nieuwe rapportage geeft een overzicht van het jaar 2014.

  Lees meer…
 • Nominaties 87e Academy Awards - 15-01-2015

  In Los Angeles zijn de nominaties bekendgemaakt van de 87e Academy Awards. Chris Pine, Alfonso Cuarón, J.J. Abrams en de president van de Academy of Motion Pictures Arts and Sciences, Cheryl Boone Isaacs, maakten de namen bekend.
  De meeste nominaties gingen naar de films Birdman en The Grand Budapest Hotel (allebei 9 nominaties), op de voet gevolgd door The Imitation Game (8 nominaties). Daarna kwamen onder meer American Sniper en Boyhood (6 nominaties), Foxcatcher, Interstellar, The Theory of Everything en Whiplash (5 nominaties).
  De Nederlandse korte animatiefilm A Single Life, van regisseur Joris Oprins, is genomineerd in de categorie Beste Korte Animatiefilm. De Nederlandse inzending voor Beste Buitenlandse Film, Lucia de B., is helaas niet genomineerd.

  Lees meer…
 • Nieuwe Bio-commercial in bioscopen - 14-01-2015

  Vanaf deze week zal de nieuwe commercial van Bio vakantieoord gedurende drie weken in alle Nederlandse bioscopen worden vertoond. Deze commercial is de eerste in een reeks van vier commercials die dit jaar in de bioscopen vertoond gaan worden. De nieuwe commercial werd tijdens de nieuwjaarsreceptie van de NVB en NVF in Pathé Tuschinski voor de eerste keer vertoond.

  Lees meer…
 • Filmfreak Distributie opgesplitst - 12-01-2015

  In 2013 werd de aanzet al gegeven, maar aan het begin van het jaar zijn de afspraken geformaliseerd: De Filmfreak Distributie BV wordt opgesplitst en gaat verder als twee zelfstandige bedrijven, Filmfreak BV en Remain In Light BV. 

  Lees meer…
 • Bioscoopbezoek 2014 gelijk aan 2013 - 06-01-2015

  Met 30,8 miljoen bezoekers in 2014 is het bezoek aan de bioscoop gelijk gebleven ten opzichte van 2013. De recette bedroeg in totaal € 250 miljoen en is daarmee ook gelijk aan 2013. Door het WK voetbal leek de branche tot en met september nog af te stevenen op een forse daling van het aantal bezoekers, een sterk najaar heeft echter voor een inhaalslag gezorgd. De best bezochte film was Gooische Vrouwen 2, deze film behaalde ook de hoogste recette van het jaar: € 10,1 miljoen. Dit maakte Hajo Binsbergen, vice-voorzitter van de NVF, vandaag bekend in Pathé Tuschinski, Amsterdam bij de nieuwjaarsreceptie van de Nederlandse Vereniging van Bioscoopexploitanten (NVB) en de Nederlandse Vereniging van Filmdistributeurs (NVF).

  Lees meer…
 • Filmfonds past Deelreglement Distributie aan - 22-12-2014

  Het Filmfonds past per 1 januari 2015 het Deelreglement Distributie aan. Volgens het reglement blijft een filmdistributeur in principe de aanvrager van een bijdrage. De aanvraag voor de bioscoopuitbreng van een Nederlandse filmproductie kan nu echter ook worden gedaan door een productiemaatschappij als de landelijke release maar wel gebeurd in samenwerking met een filmmarketing- of publiciteitsbureau of filmdistributeur.

  Lees meer…
 • Michael Lambrechtsen vertrekt als directeur NVF - 19-12-2014

  Na een periode van ruim twaalf jaar verlaat directeur Michael Lambrechtsen de Nederlandse Vereniging van Filmdistributeurs (NVF) per 1 januari 2015 aanstaande. In 2014 is de markt voor filmdistributie echter zodanig veranderd dat er aanleiding is om op het gebied van belangbehartiging en dienstverlening voor filmdistributeurs de krachten te bundelen met andere verwante brancheverenigingen. De aangekondigde fusie tussen de NVF en NVPI Video is de eerste stap daartoe. 

  Lees meer…
 • JT Eindhoven open - 15-12-2014

  In Eindhoven zijn maandag 15 december voor het publiek de deuren opengaan van JT Eindhoven. De nieuwe bioscoop van JT aan de Nieuwe Emmasingel 20 heeft in totaal acht zalen en 1.546 stoelen. Het is daarmee een van de grootste bioscopen van JT. Het meeste wordt er uitgekeken naar de zaal die wordt uitgerust met Dolby Cinema. De Dolby Cinemazaal van JT Eindhoven gaat donderdag 18 december open voor het publiek.

  Lees meer…
 • Officiële opening Cinema Gouda - 15-12-2014

  In Gouda vindt maandag 15 december de officiële opening plaats van Cinema Gouda. De nieuwe bioscoop ging 16 oktober al open voor het publiek, maar de officiële opening moest nog gebeuren. Cinema Gouda heeft zes bioscoopzalen met in totaal 837 stoelen. Zaal 1 is de meest exclusieve zaal met 38 speciale VIP-stoelen en een Dolby Atmosgeluidssysteem. 

  Lees meer…
 • Subsidie voor promotie contentmap.nl - 15-12-2014

  Minister Bussemaker van OCW heeft 75.000 euro subsidie toegekend voor het communicatieplan voor thecontentmap.nl. De minister geeft aan het van groot belang te vinden dat mensen zich bewust zijn van de makers achter creatieve producten en hun belang om betaald te worden voor hun werk. ‘Deze campagne draagt hier substantieel aan bij op een positieve en constructieve wijze’, aldus minister Bussemaker. Thecontentmap.nl is een initiatief van de Federatie Auteursrechtbelangen om consumenten een goed overzicht te geven van het vele legale digitale aanbod.
  Lees meer…
 • Kinepolis introduceert Laser ULTRA - 11-12-2014

  Het Belgische Kinepolis heeft aangekondigd vier bioscopen uit te zullen rusten met wat Laser ULTRA wordt genoemd. Laser ULTRA by Kinepolis bestaat uit filmvertoning via een Barco-laserprojector en audio via Dolby Atmos. In de bioscopen van Kinepolis in Brussel, Antwerpen, Lomme (Rijsel) en Madrid zijn de eerste zalen te vinden die worden uitgerust met Laser ULTRA. 

  Lees meer…
 • JT Eindhoven krijgt primeur Dolby Cinema - 04-12-2014

  JT Bioscopen en Dolby Laboratories openen op donderdag 18 december 2014 de deuren van ’s werelds eerste Dolby Cinemazaal in de nieuwe bioscoop van JT in Eindhoven. Dolby Cinema biedt bioscoopbezoekers een onderscheidende bioscoopervaring door een vernieuwende combinatie beeld, geluid en design. De nieuwe zaal is zo ontworpen dat bezoekers zich in de film wanen, met speciale belichting, optimale zichtlijnen, een groot bioscoopscherm dat lijkt te zweven, Dolby Atmos en laserprojectie. 

  Lees meer…
 • RODAP start fonds voor makers - 02-12-2014

  De RODAP, de vereniging waarin tal van audiovisuele organisaties zoals film- en tv-producenten, kabelaars en omroepen zijn verenigd, heeft een fonds opgericht met een startkapitaal van vijftien miljoen euro. Het is de bedoeling dat regisseurs, tekstschrijvers en acteurs die hebben meegewerkt aan speelfilms en tv-programma's een vergoeding krijgen uit het fonds. Dit gebeurt in aanvulling op het honorarium dat ze voor het werk ontvingen. 

  Lees meer…
 • Bio’s bungalow Speedy Gonzales heropend - 21-11-2014

  Stichting Bio heeft vrijdag 21 november de heropening gevierd van de compleet gerenoveerde vakantiewoning Speedy Gonzales. De opening gebeurde door de burgemeester van Arnhem, drs. Herman Kaiser. Stichting Bio investeert volop in allerlei vernieuwingen. Zo zijn de afgelopen tijd verschillende vakantiebungalows al gerenoveerd. Speedy Gonzales is de meest recente in de reeks verbeteringen. 

  Lees meer…
 • Peter Fitton nieuwe country manager Disney Benelux - 21-11-2014

  The Walt Disney Company Benelux heeft Peter Fitton aangesteld als nieuwe Country Manager voor Nederland, België en Luxemburg. Hij is 1 oktober jongstleden begonnen. Fitton stond eerst aan het hoofd van Disney Media+. Dat is de Disney-afdeling verantwoordelijk voor adverteren op de televisiekanalen van Disney en voor promoties en partnerships.

  Lees meer…
 • Startnotitie De Kade in Utrecht vastgesteld - 19-11-2014

  Het college van de gemeente Utrecht heeft een startnotitie vastgesteld om een plan van Pim Hermeling voor een stadsbioscoop aan het Paardenveld te Utrecht mogelijk te maken.
  De initiatiefnemers – verenigd in De Kade Utrecht BV – willen een stadsbioscoop met zeven à acht filmzalen (850 stoelen) realiseren. De stadsbioscoop wordt een plek met een eigentijdse, intieme indeling van de ruimte en een programma in het arthousesegment.

  Lees meer…
 • NVF gaat verhuizen - 18-11-2014

  De Nederlandse Vereniging van Filmdistributeurs (NVF) gaat verhuizen. 26 november wordt er verhuisd. Vanaf dat moment is de NVF te vinden aan Hogehilweg 6 1101 CC Amsterdam Zuidoost.

  Lees meer…
 • Kinepolis start met bouw Dordrecht - 17-11-2014

  De Belgische bioscooponderneming Kinepolis is 17 november gestart met de bouw van Kinepolis Dordrecht. Het is  de eerste nieuwbouwbioscoop van de Belgische onderneming in Nederland sinds de overname van Wolff.  De officiële handeling werd verricht door de CEO’s van Kinepolis Eddy Duquenne en Joost Bert en de wethouders Piet Sleeking (ruimtelijke ordening en binnenstad én cultuur en toerisme) en Jasper Mos (economische zaken).

  Lees meer…
 • Bouw JT Alkmaar gestart - 14-11-2014

  In Alkmaar is vrijdag 14 november gestart met de bouw van JT Alkmaar. De eerste bouwhandeling werd verricht door burgemeester Piet Bruinooge van Alkmaar en de JT-directieleden Ron Sterk en Albert Jan Vos. Het theater krijgt in totaal tien zalen en 1.850 stoelen. Drie daarvan - 250 stoelen - komen volledig ter beschikking van Filmhuis Alkmaar.

  Lees meer…
 • Bouw filmtheater Lumière Maastricht van start - 05-11-2014

  Woensdag 5 november is de officiële start ingeluid van de bouw van het nieuwe filmtheater Lumière in Maastricht. Het filmtheater zal begin 2016 zijn intrek nemen in de oude elektriciteitscentrale van de voormalige Sphinxfabriek. Onder het toeziend oog van de genodigden en wethouder van cultuur Mieke Damsma werd een drukmeter van de ketels gedemonteerd en overhandigd aan de directeuren van Lumière, Nico Haenen en David Deprez.

  Lees meer…
 • VVD wil consument meer sturen naar legaal aanbod - 04-11-2014

  De VVD in de Tweede Kamer wil het gebruik van legale entertainmentdiensten stimuleren. Daarom zal VVD-kamerlid Jeroen van Wijngaarden staatssecretaris Teeven verzoeken om met internetaanbieders en rechthebbenden om de tafel te gaan. Het overleg moet wat hem betreft zo spoedig mogelijk leiden tot een bewustwordingscampagne. De website www.thecontentmap.nl kan daarin een rol spelen. Ook wil Van Wijngaarden dat wordt gekeken welke lessen er getrokken kunnen worden uit ervaringen in het buitenland, dat meldt VOI©E, de Vereniging van Organisaties die Intellectueel eigendom Collectief Exploiteren.

  Lees meer…
 • Bioscoopbezoek in 2014 tot en met 3e kwartaal licht gedaald - 23-10-2014

  Het bioscoopbezoek in Nederland is de eerste drie kwartalen van dit jaar 1% achtergebleven bij dat van 2013. Met name tijdens het tweede kwartaal (-7%) - en de maand juni in het bijzonder (-43%) - was het filmbezoek minder. De totale recette was 0,4% lager dan in de eerste drie kwartalen van 2013. Dat blijkt uit de nieuwste versie van de Dashboard uitgebracht door Stichting Filmonderzoek.

  Lees meer…
 • Europese Commissie biedt distributiesubsidie - 16-10-2014

  Om de distributie van Europese films te bevorderen heeft de Europese Commissie een nieuwe oproep gepubliceerd. De mogelijkheid om subsidie aan te vragen valt binnen het programma Creative Europe programma/MEDIA van de EU.  Men wil de samenwerking tussen Europese distributeurs stimuleren en de samenwerking tussen distributeurs en sales agents of producenten verbeteren.

  Lees meer…
 • Pathé begonnen aan nieuwbouw Maastricht - 15-10-2014

  Pathé is 15 oktober begonnen met de bouw van de nieuwe bioscoop in Maastricht. Gerdo van Grootheest, wethouder stadsontwikkeling en ruimtelijke ordening, en Pathé-directeur Lauge Nielsen gaven het officiële startsein voor de bouw. Pathé Maastricht krijgt acht zalen en zo’n duizend stoelen.

  Lees meer…
 • Euroscoop Schiedam in aantocht - 15-10-2014

  Schiedam krijgt een nieuwe bioscoop, als het aan het college van burgemeester en wethouders ligt. Dat heeft twee weken geleden een overeenkomst gesloten met Argos Project Management voor de bouw van een nieuw bioscoopcomplex in Schiedam. De van oorsprong Belgische onderneming Euroscoop wil het multiplex exploiteren. De bioscoop moet twaalf zalen en circa 2.600 stoelen krijgen.

  Lees meer…
 • PwC voorspelt verdere groei van de entertainmentmarkt - 10-10-2014

  PriceWaterHouseCoopers (PwC) heeft onlangs de 14e editie uitgegeven van de Entertainment & Media Outlook for the Netherlands. In het rapport schetst het advies- en accountantskantoor een beeld van de Nederlandse entertainmentmarkt voor de periode 2014-2018. In het hoofdstuk Filmed Entertainment voorspelt PwC dat de totale Nederlandse markt voor film zal groeien van 561 miljoen in 2014 naar 682 miljoen in 2018.

  Lees meer…
 • Amerikaanse bioscoopketens verzetten zich tegen Netflix-deal - 01-10-2014

  AMC, Regal Entertainment en Cinemark zullen Netflix’ filmdebuut Crouching Tiger, Hidden Dragon: Green Destiny niet vertonen op de IMAX-schermen in hun theaters. Dat hebben de drie grootste Amerikaanse bioscoopketens 30 september verklaard in reactie op de berichtgeving dat Netflix en The Weinstein Company afspraken hebben gemaakt met IMAX voor de gelijktijdige release van de film in de bioscoop en via Netflix volgend jaar.

  Lees meer…
 • Bio opent eerste gerestaureerde bungalow - 01-10-2014

  Filmregisseur en producent Ate de Jong heeft woensdagmiddag 1 oktober de feestelijke opening verricht van de volledig gerestaureerde vakantiebungalow NEMO op het terrein van Bio-vakantieoord. De verbouwing is mogelijk geworden door de gulle giften van enkele partijen.

  Lees meer…
 • Netflix brengt bioscoopfilm uit - 30-09-2014

  Netflix, The Weinstein Company en IMAX hebben afspraken gemaakt om volgend jaar samen de film Crouching Tiger, Hidden Dragon: Green Destiny te gaan uitbrengen. De film zal op hetzelfde moment zowel in bioscopen als via de streaming dienst te zien zal zijn. Green Destiny wordt het vervolg op de Oscarwinnende film van Ang Lee uit 2000. Het is de eerste speelfilm die Netflix meefinanciert die ook uitgebracht gaat worden in de bioscoop.

  Lees meer…
 • George Sluizer overleden - 22-09-2014

  Regisseur, producent en scenarioschrijver George Sluizer is afgelopen weekend op 82-jarige leeftijd in Amsterdam overleden. Sluizer is bij het grote publiek vooral bekend geworden door zijn film Spoorloos naar het boek Het gouden ei van Tim Krabbé, maar Sluizer heeft een rijke filmgeschiedenis achtergelaten.

  Lees meer…
 • De Nationale Filmdagen van start gegaan - 18-09-2014

  Vandaag is de eerste editie van De Nationale Filmdagen echt van start gegaan. Iedereen in Nederland kan van 18 tot en met 24 september voor vijf euro naar alle films in alle bioscopen en filmtheaters. Acteur Daniel Radcliffe gaf afgelopen maandag tijdens de première van What If al het startschot voor de actie.

  Lees meer…
 • Filmsector wil dat illegale downloaders melding ontvangen - 08-09-2014

  Mensen die in Nederland met behulp van internet films uit illegale bron bekijken moeten in de toekomst een melding krijgen over hun gedrag. Dat wil de Nederlandse filmsector. In Groot-Brittannië en Denemarken wordt zo’n systeem al toegepast. De sector wil hierover afspraken gaan maken met de internetproviders en de overheid.

  Lees meer…
 • Kamervragen over Popcorn Time - 05-09-2014

  Naar aanleiding van de berichtgeving in de media dat de illegale filmdienst Popcorn Time in Nederland erg populair is, zijn er in de Tweede Kamer vragen over gesteld. VVD-kamerlid Jeroen van Wijngaarden heeft staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, Fred Teeven, onder meer gevraagd of hij niet vindt dat de dienst oneerlijke en valse concurrentie levert met legale diensten en makers financieel benadeelt.

  Lees meer…
 • Lucia de B. is Nederlandse Oscar-inzending - 05-09-2014

  Lucia de B. van regisseuse Paula van der Oest is geselecteerd om Nederland te vertegenwoordigen bij de aankomende uitreiking van de Academy Awards. De film, met hoofdrollen van Ariane Schluter, Sallie Harmsen, Barry Atsma, Fedja van Huêt en Annet Malherbe, wordt ingestuurd in de categorie Best Foreign Language Film Award.
  Lucia de B. werd geselecteerd door een commissie van vertegenwoordigers van een groot aantal brancheverenigingen en organisaties uit de Nederlandse filmsector. Er waren in totaal veertien Nederlandse speelfilms waar door de commissie uit werd gekozen.

  Lees meer…
 • Ron Sterk wordt algemeen directeur JT - 01-09-2014

  Ron Sterk gaat de Nederlandse Vereniging van Bioscoopexploitanten (NVB) verlaten. Hij wordt algemeen directeur van JT Bioscopen. Dat is 1 september bekendgemaakt door de NVB. Ron Sterk trad in januari 2009 aan als NVB-directeur. Hij trof de vereniging aan in een onrustige periode na een herstructurering  en wisselingen in personeel. In de afgelopen zes jaar werkte Sterk onder meer aan de digitalisering van de Nederlandse bioscopen en filmhuizen middels Cinema Digitaal, het oprichten van het Abraham Tuschinski Fonds en de collectieve waardeoverdracht van het pensioenfonds naar PNO. Sterk blijft nog tot eind september in dienst bij de NVB.

  Lees meer…
 • September Film Distribution nieuwe naam van Wild Bunch Benelux - 01-09-2014

  Met ingang van vandaag is de naam van Wild Bunch Benelux veranderd in September Film Distribution. Het filmdistributiebedrijf werd zes jaar geleden opgericht door het Franse Wild Bunch en Pim Hermeling. In 2010 kwam het bedrijf al volledig in handen van Pim Hermeling. Vanaf dat moment zijn er stappen gezet die uiteindelijk hebben geleid tot de naamsverandering.

  Lees meer…
 • Popcorn Time populair in Nederland - 29-08-2014

  In Nederland maken dagelijks zo’n 100.000 mensen gebruik van de illegale streamingdienst Popcorn Time. Met Popcorn Time kan de gebruiker illegaal films en series kijken via het torrent-protocol. De kijker kan direct beginnen met kijken. De app is op zo’n 1,3 miljoen apparaten van Nederlanders geïnstalleerd. Dat groeit elke dag met 15.000. Nederland staat in de top drie van landen waar Popcorn Time het meeste wordt gebruikt. Dat heeft een woordvoerder van de dienst verteld tegen AndroidPlanet.nl.

  Lees meer…
 • Distributeurs weten weg naar Creative Europe te vinden - 22-08-2014

  Nederlandse filmdistributeurs hebben de eerste helft van 2014 goed gebruik kunnen maken van subsidieregelingen binnen het Creative Europe programma. Zeven Nederlandse distributeurs hebben in totaal een bedrag van 230.200 euro toegezegd gekregen voor het distribueren van elf niet-nationale Europese films.

  Lees meer…
 • Boris van der Ham nieuwe voorzitter NICAM - 24-07-2014

  Boris van der Ham wordt de nieuwe voorzitter van het NICAM, de organisatie achter Kijkwijzer. Van der Ham volgt Tineke Lodders-Elfferich op die de functie sinds 2008 heeft vervuld.

  Lees meer…
 • Kinepolis neemt Wolff over - 22-07-2014

  De Belgische bioscooponderneming Kinepolis neemt de Nederlandse Wolff-bioscopen over. Kinepolis wordt hierdoor onmiddellijk de nieuwe eigenaar van de negen bestaande bioscopen in Huizen, Groningen, Enschede (2 vestigingen), Rotterdam, Nieuwegein en Utrecht (3 vestigingen). Ook de twee nieuwbouwprojecten in Utrecht (14 zalen, 3.100 zetels) en  Dordrecht (6 zalen, 1.200 zetels) maken deel uit van de overname. Dat geldt ook voor ET Programmatie. Kinepolis betaalt voor dit alles een bedrag van 16,8 miljoen euro.

  Lees meer…
 • 34 films profiteren als eerste van steunmaatregel - 21-07-2014

  34 nieuwe films gaan als eerste profiteren van de nieuwe stimuleringsmaatregel voor filmproductie in Nederland. Dat heeft het Nederlands Filmfonds bekendgemaakt. De 34 filmprojecten hebben samen in totaal 8,5 miljoen euro toegewezen gekregen. De films gaan samen 47,9 miljoen aan productiekosten in Nederland uitgeven.

  Lees meer…
 • EC komt met actieplan dat inbreuk auteursrecht moet tegengaan - 04-07-2014

  De Europese Commissie heeft deze week twee mededelingen doen uitgaan waarin het auteursrecht centraal staat. Ten eerste heeft zij een actieplan aangekondigd dat moet leiden tot het aanpakken van inbreuk op intellectuele-eigendomsrechten binnen de EU. Daarnaast heeft zij een strategie aangekondigd voor de bescherming en handhaving van de intellectuele-eigendomsrechten in derde landen.

  Lees meer…
 • Hans Pos overleden - 17-06-2014

  Filmproducent en regisseur Hans Pos is dinsdag 17 juni overleden, zo heeft zijn familie bekendgemaakt. Hij was al geruime tijd ziek.

  Lees meer…
 • Filmindustrie verliest jaarlijks 78,4 miljoen door piraterij - 16-06-2014

  De Nederlandse filmindustrie verliest jaarlijks minimaal 78,4 miljoen euro omzet (inclusief BTW) als gevolg van het downloaden van films uit illegale bron. Dit blijkt uit het rapport "Omdat het gratis is", opgesteld door Considerati.

  Lees meer…
 • Vaatje Hollandse Nieuwe levert 56.500 euro op voor Bio - 12-06-2014

  Bio Vakantieoord krijgt 56.500 euro als gevolg van de veiling van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe door het Nederlands Visbureau. De veiling vond gisteren plaats in Scheveningen. Het prachtige bedrag werd geboden door groothandel Makro.

  Lees meer…
 • Kiedaisch vertrekt bij Arts Alliance Media - 12-06-2014

  Howard Kiedaisch vertrekt bij Arts Alliance Media als CEO, zo heeft het bedrijf bekendgemaakt. Kiedaisch gaf negen jaar leiding aan de digitale facilitator. Hij gaat per 7 juli opgevolgd worden door John Aalbers, voormalig CEO van softwareprovider Volubill.

  Lees meer…
 • Wilco Wolfers wordt COO bij Entertainment One Benelux - 04-06-2014

  Wilco Wolfers treedt per 15 augustus 2014 in dienst als COO bij filmdistributeur Entertainment One Benelux. Hij zal daarmee samen met CEO Jan Kouwenhoven en CFO Sandra Materman de directie van de onderneming vormen. Jeffrey de Graaff blijft verantwoordelijk voor de bioscoopexploitatie voor zowel Nederland als België. Wilco Wolfers is al ruim 25 jaar werkzaam in de entertainmentbranche, hiervoor was hij bijna zeven jaar CEO bij filmdistributeur A-Film Benelux en voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Filmdistributeurs.

  Lees meer…
 • App maakt controleren filmtransport mogelijk - 21-05-2014

  Er is een app ontwikkeld die het mogelijk maakt om alle digitale transfers naar de filmkluis te kunnen volgen. De app, die gratis is en beschikbaar voor iOS- of Android-apparaten, zou het mobiele zusje van de website www.filmtransport.info van de Stichting Filmtransport NVF kunnen worden genoemd. De app is echter een eigen initiatief van Gofilex en niet van de stichting.

  Lees meer…
 • Stimuleringsmaatregel gelanceerd tijdens filmfestival Cannes - 16-05-2014

  Het Nederlands Filmfonds lanceert vandaag tijdens het Internationale Filmfestival van Cannes de nieuwe stimuleringsmaatregel voor filmproductie in Nederland (Film Production Incentive) tezamen met de Netherlands Film Commission. De gelijktijdige start markeert de geïntegreerde aanpak om Nederland als filmproductieland internationaal te positioneren.

  Lees meer…
 • Windows binnen tien jaar op de schop - 09-05-2014

  Komend decennium zal de huidige filmdistributie ingrijpende veranderingen ondergaan. De duur van de exclusieve theaterwindow zal drastisch verkorten en filmconsumenten gaan betalen voor schermgrootte. Dat voorspelt de CEO van DreamWorks Animation Jeffrey Katzenberg.

  Lees meer…
 • Archief over historie film- en bioscoopbedrijf geopend - 09-05-2014

  Tijdens het eerste branche kennis event op 8 mei in EYE hebben de NVB, de NVF en EYE een online archief geopend waarmee een enorme hoeveelheid informatie over de geschiedenis van het Nederlandse film- en bioscoopbedrijf in een keer digitaal beschikbaar komt. Het nieuwe archief is te raadplegen via www.film-bioscoopbranche.nl.

  Lees meer…
 • Consultatierondes over aanpassing auteursrecht - 15-04-2014

  Zowel in Europa als in Nederland hebben er in de afgelopen periode 2 consultaties plaatsgevonden over hervorming van het auteursrecht. Begin maart heeft de NVF namens de filmdistributeurs haar stem laten horen in een consultatieronde over de modernisering van het auteursrecht in de Europese Unie.
  Daarnaast heeft de NVF, samen met de NVPI, in april ook een reactie gegeven naar aanleiding van de consultatie van het Ministerie van OCW en het Ministerie van Veiligheid en Justitie over aanpassing van de Auteurswet met betrekking tot het zogeheten 'auteurscontractenrecht'.

  Lees meer…
 • Nederland mag 'illegaal downloaden’ niet langer toestaan - 10-04-2014

  Het Europees Hof heeft in de zaak ACI Adam versus Stichting Thuiskopie bepaald dat het downloaden van films, muziek en boeken uit een illegale bron niet onder de reikwijdte van de Nederlandse thuiskopieregeling valt. Het downloaden uit illegale bron wordt daarmee een inbreuk op het auteursrecht, zoals dat nu reeds het geval is in alle andere landen van de Europese Unie en de meeste landen daarbuiten.
  Het is in Nederland per direct verboden om auteursrechtelijk beschermd materiaal te downloaden uit illegale bron. Dat heeft het kabinet in een reactie op de uitspraak van het Europees Hof al laten weten.

  Lees meer…
 • NICAM-voorzitter Tineke Lodders-Elfferich treedt terug - 04-04-2014

  Voorzitter van het bestuur van het NICAM, Tineke Lodders-Elfferich, gaat het instituut dat verantwoordelijk is voor Kijkwijzer verlaten. Ze heeft aangegeven haar functie in de loop van dit jaar te willen neerleggen. Na zes jaar voorzitterschap vindt Lodders-Elfferich dat de tijd gekomen is om naar een opvolger uit te kijken.

  Lees meer…
 • Binger Filmlab: Filmmaking in the Digital Age - 04-04-2014

  Digitalisering en convergentie van media hebben het afgelopen decennium een revolutie veroorzaakt in de gehele keten van de filmbranche. Van 10 tot en met 14 juni organiseert het Binger Filmlab daarom, met steun van onder andere het Nederlands Filmfonds, Cinema Digitaal en EYE, een week met workshops, screenings en masterclasses. Het evenement is bedoeld voor professionals uit alle sectoren van de film- en media-industrie, van producenten en schrijvers tot bioscoopexploitanten, distributeurs en beleidsmakers.

  Lees meer…
 • Nieuwe bioscoop voor Bio Vakantieoord - 04-04-2014

  Woensdag 2 april heeft acteur Pierre Bokma de vernieuwde en volledig gedigitaliseerde bioscoop van Bio Vakantieoord officieel geopend. De afgelopen jaren konden kinderen met een complexe handicap en hun familie tijdens hun verblijf bij Bio Vakantieoord al gebruik maken van de bioscoop op het terrein van Bio. Maar omdat er in de zaal nog een 35mm-project stond werd het steeds moeilijker om film te draaien. De kennis om de 35mm-projector te bedienen ontbrak en het werd steeds moeilijker om aan films te komen. De 35mm-projector werd onlangs vervangen door een digitale projector.

  Lees meer…
 • Vertrek betekent ook einde NVF-voorziterschap Wilco Wolfers - 01-04-2014

  Het vertrek van Wilco Wolfers als CEO van A-Film Benelux met ingang van 1 april, betekent ook het einde van zijn voorzitterschap van de NVF. De statuten van de vereniging bepalen dat. Aanvankelijk gaf Wilco Wolfers aan zijn vierde termijn, die pas op 12 december van dit jaar zou aflopen, nog wel te willen uitdienen. Maar inmiddels heeft hij kenbaar gemaakt er een punt achter te willen zetten.

  Lees meer…
 • Websites mogen worden geblokkeerd oordeelt Europees Hof - 28-03-2014

  Internetproviders kunnen door een rechter worden bevolen om websites waarop illegaal verkregen content wordt aangeboden, te blokkeren. Dat heeft het Europees Hof van Justitie, de hoogste Europese rechter, gisteren besloten in de zaak UPC WIEN in Oostenrijk. De uitspraak is een volgende, belangrijke stap in de strijd of internetproviders bepaalde websites - met content verkregen uit een illegale bron - wel of niet moeten blokkeren.

  Lees meer…
 • Gezocht: interim-manager We Want Cinema - 25-03-2014

  We Want Cinema, het online platform waar de bezoeker kan bepalen wat er in de bioscoop draait, zoekt een initiatiefrijke en communicatief vaardige interim-manager met ervaring in online projecten. Dit vanwege het zwangerschapsverlof van de algemeen directeur van 16 juni tot en met 31 oktober 2014. Zie: vacatures NVF-leden.

   

  Lees meer…
 • Wilco Wolfers verlaat A-Film Benelux - 19-03-2014

  Na een periode van bijna 7 jaar als CEO verlaat Wilco Wolfers per 1 april 2014 A-Film Benelux.  In 2007 vervolgde Wolfers zijn loopbaan na 8 jaar Warner Bros bij A Film. De taken van Wilco Wolfers worden verdeeld over de directieleden Sim van Veen en Coen Michielsen.

  Lees meer…
 • Hoge Raad: Overheid moet rechthebbenden schadevergoeding uitkeren - 07-03-2014

  De Nederlandse staat moet over de brug komen met een schadevergoeding voor rechthebbenden omdat zij de Thuiskopieheffing jaren geleden ten onrechte niet heeft uitgebreid naar harddisks en andere digitale audio- en videohardware. Dat is het oordeel van de Hoge Raad naar aanleiding van de Norma-zaak.
  Norma, de organisatie die de belangen van artiesten behartigt, ging in 2006 al naar de rechter omdat de Nederlandse overheid de Thuiskopieregeling die gold voor blanco schijfjes niet wilde uitbreiden naar digitale opslagapparatuur, zoals MP3-spelers en videorecorders. Bovendien werden de heffingsbedragen in 2007 bevroren.
  Na jaren van procederen is de Hoge Raad nu tot de conclusie gekomen dat de Nederlandse staat hierdoor niet voor een coherente 'billijke vergoeding' heeft gezorgd.

  Lees meer…
 • Groot onderzoek brengt Europese filmkijker in kaart - 03-03-2014

  De Europese Commissie heeft onderzoek laten doen naar de filmkijker in Europa. In de periode van 28 maart tot en met 15 april 2013 werden 4.608 Europeanen in de leeftijd van vier tot vijftig jaar online ondervraagd. Het onderzoek werd uitgevoerd in tien landen, te weten Frankrijk, Duitsland, Verenigd Koninkrijk, Italië, Denemarken, Polen, Roemenië, Kroatië, Litouwen en Spanje. Nederland maakte geen deel uit van het panel van landen dat de Europese filmkijker in kaart brengt.

  Lees meer…
 • Uitspraak Europees hof kan nieuwe beschermende maatregel vereisen - 21-02-2014

  Staatssecretaris Teeven van justitie heeft de fracties van de Tweede Kamer begin deze maand opgeroepen al na te denken over een maatregel die het thuiskopiestelsel zou kunnen vervangen. Hij deed de oproep anticiperend op een uitspraak van het Europese Hof van Justitie komende zomer. Als het hof de conclusie van advocaat generaal Cruz Villalón  overneemt zou de wettelijke uitzondering die Nederland kent met betrekking tot het gebruik van illegale kopieën en de thuiskopievergoeding niet meer toelaatbaar kunnen zijn.

  Lees meer…
 • BREIN gaat in cassatie tegen uitspraak Hoge Raad - 21-02-2014

  Stichting BREIN gaat in cassatie tegen de uitspraak van de Hoge Raad dat de providers Ziggo en XS4ALL The Pirate Bay niet langer hoeven te blokkeren omdat dit niet effectief zou zijn. BREIN gaf direct na de uitspraak al aan te overwegen geen genoegen te nemen met het oordeel van het hof.

  Lees meer…
 • Jonkheer Van Raab van Canstein overleden - 19-02-2014

  Zaterdag 15 februari jongstleden is Jonkheer Willem Frederik van Raab van Canstein overleden. Hij werd 86 jaar.

  Lees meer…
 • Europese hof biedt duidelijkheid over hyperlinks - 17-02-2014

  Een hyperlink naar content op het internet is in bepaalde gevallen niet alleen onrechtmatig, maar ook inbreukmakend. Dat is de conclusie van het Hof van Justitie van de Europese Unie in een uitspraak die zij eind vorige week deed.

  Lees meer…
 • Nieuwe Dashboard Bioscoopbezoek - 13-02-2014

  Er is een nieuwe versie van de Dashboard uitgebracht door Stichting Filmonderzoek. Het is de tweede keer dat de rapportage in samenwerking met de NVB en de NVF en aangevuld met onderzoekgegevens van CentERdata, is gepubliceerd. In de Dashboard wordt een uitgebreid overzicht gepresenteerd van de belangrijkste gegevens van het bioscoopbezoek van het afgelopen jaar. Daarnaast worden er interessante details prijsgegeven over de samenstelling van het Nederlandse bioscooppubliek.

  Lees meer…
 • Europees filmbezoek in 2013 gedaald - 07-02-2014

  Het bioscoopbezoek in Europa is afgelopen jaar 2,2% gedaald ten opzichte van 2012. De box office liep 3% terug. Dat blijkt uit de jaarrapportage van UNIC. De organisatie vertegenwoordigt bioscoopondernemers en de nationale belangenorganisaties in 29 landen in Europa.

  Lees meer…
 • Ziggo en XS4ALL hoeven The Pirate Bay niet te blokkeren - 28-01-2014

  Het gerechtshof in Den Haag heeft vandaag in hoger beroep besloten dat de providers Ziggo en XS4ALL de torrentsite The Pirate Bay niet langer hoeven te blokkeren. Een rechtbank had eerder bepaald dat die blokkade juist was omdat abonnees van Ziggo en XS4ALL via The Pirate Bay inbreuk plegen op auteursrecht.

  Lees meer…
 • Summit IFFR Live! - 22-01-2014

  Het International Film Festival Rotterdam, Fortissimo Films, TrustNordisk Film Sales and Doc & Film International lanceren tijdens een speciale summit op zondag 26 januari IFFR Live! Dit nieuwe initiatief heeft tot doel de verspreiding van Europese films in het digitale tijdperk te ondersteunen.
  Tijdens de summit wordt ook gediscussieerd over de toekomst van filmdistributie. En wordt ingegaan op vragen hoe live-evenementen zoals IFFR Live! succesvol kunnen worden georganiseerd. Vertegenwoordigers van distributiemaatschappijen, exploitanten, marketing- en nieuwe media professionals nemen deel aan de summit.

  Lees meer…
 • Nominaties Academy Awards 2014 bekend - 16-01-2014

  Vandaag zijn de nominaties bekend geworden van de Academy Awards 2014. Acteur Chris Hemsworth en Cheryl Boone Isaacs, president van Academy of Motion Picture Arts and Sciences (AMPAS), presenteerden de genomineerden in de voornaamste categorieën. Zij deden dat tijdens een persconferentie in Los Angeles. De belangrijke filmprijzen worden dit jaar voor de 86e keer uitgereikt. De uitreiking vindt plaats op zondag 2 maart aanstaande.

  Lees meer…
 • Nieuwe website biedt overzicht legaal online aanbod - 16-01-2014

  Minister Bussemaker van OCW heeft vandaag tijdens het festival Eurosonic Noorderslag de website thecontentmap.nl van start laten gaan. De site moet consumenten helpen legale content te vinden op het internet. Het project is een initiatief van de Federatie Auteursrechtbelangen. De site is gebaseerd op de Britse variant thecontentmap.com die al sinds 2012 bestaat. 

  Lees meer…
 • Ximon stopt ermee - 10-01-2014

  De Nederlandse video on demandaanbieder Ximon staakt de activiteiten per 29 januari, zo heeft het vandaag bekendgemaakt. Omdat de markt voor video on demand naar eigen zeggen niet zo snel groeide als bij de oprichting in 2009 werd verwacht, moest men op zoek naar een investeerder of strategische partner. Tot voor kort was er zicht op een afspraak met zo’n partij. Deze week werd echter duidelijk dat er geen extra financiering voor Ximon komt. Daarop is besloten te stoppen met de dienst.

  Lees meer…
 • Nederland werkt illegaal downloaden in de hand - 09-01-2014

  De Nederlandse regering werkt het verspreiden van auteursrechtelijk beschermd materiaal verkregen uit een illegale bron in de hand. Dat is het oordeel van de advocaat-generaal van het Europese Hof, zo bleek vandaag. Hij kwam met het oordeel als onderdeel van een advies.

  Lees meer…
 • Groei bioscoopbezoek stagneert - 07-01-2014

  Met 30,8 miljoen bezoekers en een minieme stijging van 0,8 procent ten opzichte van 2012 was 2013 een alleszins redelijk jaar voor bioscopen, filmtheaters en arthouses. De best bezochte film was Despicable Me 2. De film met de hoogste kassa-opbrengst was The Hobbit: The Desolation of Smaug in 3D. De Nederlandse film met de meeste bezoekers was Verliefd op Ibiza. De best bezochte documentaire was De Nieuwe Wildernis.

  Lees meer…
 • NATO’s John Fithian roept op tot releasespreiding - 06-01-2014

  In een column voor The Hollywood Reporter heeft NATO’s John Fithian de Amerikaanse filmdistributeurs opnieuw opgeroepen films beter te spreiden over het jaar. Fithian, president en CEO van the National Association of Theatre Owners (NATO), deed eenzelfde oproep ook al tijdens CinemaCon 2013.

  Lees meer…
 • Bioscopen en filmtheaters pleiten voor behoud exclusief window - 25-11-2013

  In een gemeenschappelijke verklaring hebben de Europese belangenorganisatie van filmvertoners de Europese Commissie opgeroepen de sociale, culturele en economische waarde van de theatrical window te erkennen. Bioscopen en filmtheaters in Europa verenigd in de UNIC, CICAE en Europas Cinemas willen dat er wordt erkend dat de exclusieve theaterwindow belangrijk is.

  Lees meer…
 • Europese Commissie stelt nieuwe regels voor steun aan av-sector vast - 15-11-2013

  De Europese Commissie (EC) heeft nieuwe regels vastgesteld voor staatssteun aan film en andere audiovisuele werken in wat de nieuwe Communication wordt genoemd. Er kunnen nu meer verschillende soorten activiteiten worden gesteund. lidstaten krijgen daarnaast meer ruimte zelf te bepalen welke culturele activiteiten steun verdienen. Ook wordt er meer steun mogelijk voor coproducties in de EU en wordt cinematografisch erfgoed geholpen.

  Lees meer…
 • Keynote speech Ted Sarandos: onafhankelijke distributeurs reageren - 14-11-2013

  De keynote speech van Netflix’ Ted Sarandos tijdens het recente Film Independent Forum is niet on opgemerkt gebleven. En zeker niet zijn opmerking dat bioscoopondernemers volgens hem innovatie op het gebied van de windows tegenhouden. Daags na de toespraak nuanceerde Sarandos zijn uitlatingen tijdens een ander evenement in Los Angeles (lees hier).

  Lees meer…
 • Cash rebate voorjaar 2014 van start - 06-11-2013

  Minister Bussemaker van OCW hoopt dat de cash rebate-regeling  komend voorjaar van start kan gaan. Zij zei dat vandaag tijdens het overleg in de Tweede Kamer over het voorstel.

  Lees meer…
 • Kabinet trekt 20 miljoen extra uit voor de Nederlandse film - 01-11-2013

  De regering trekt volgend jaar 20 miljoen euro extra uit om de filmproductie in Nederland te helpen. Dat staat in de filmbrief die minister Bussemaker van OCW en staatssecretaris Weekers van Financiën naar de Tweede Kamer hebben gestuurd.

  Lees meer…
 • Netflix-topman: bioscopen houden innovatie tegen - 28-10-2013

  Tijdens het Film Independent Forum, dat afgelopen weekend plaatsvond in Los Angeles, gaf Netflix’ Chief Content Officer Ted Sarandos een keynote speech. Daarin verweet hij bioscoopexploitanten innovatie tegen te houden. Door niet open te staan voor day-and-date release in bioscopen en op Netflix helpen ze niet alleen bioscopen om zeep, maar misschien ook films.

  Lees meer…
 • De invloed van blockbusters - 18-10-2013

  De invloed van blockbusters neemt de komende jaren niet af, maar juist toe, concludeert Anita Elberse, professor aan Harvard Business School. In haar boek Blockbusters, dat deze week verscheen, zegt Elberse dat niet de theorie van de long tail, maar die van de blockbusters het strijdtoneel in de entertainmentwereld zal bepalen.

  Lees meer…
 • Verslag branchemiddag NVB - NVF - 07-10-2013

  Ongeveer 100 exploitanten, distributeurs, producenten en andere geïnteresseerden verzamelden zich dinsdag 1 oktober jongstleden in 't Hoogt in Utrecht voor de branchemiddag tijdens het Nederlands Film Festival waarbij Stichting Filmonderzoek en TRAILERPARK resultaten presenteerden.

  Lees meer…
 • Onderzoek toont kansen aan voor Nederlandse speelfilm - 01-10-2013

  De Nederlandse filmproductie kan zijn marktpositie op afzienbare termijn uitbreiden met 1,5 miljoen filmconsumenten als er een breder aanbod van genres en type films komt. Dat is een van de conclusies van het onderzoek Het publiek en de Nederlandse speelfilm dat woensdagmiddag 1 oktober werd gepresenteerd tijdens het Nederlands Film Festival. Het onderzoek is uitgevoerd door de Stichting Filmonderzoek en Paul Verstraeten/Filmtest in opdracht van EYE, de NVB en de NVF. De presentatie was onderdeel van de branchemiddag van de NVB en de NVF.

  Lees meer…
 • Teruglopende werkgelegenheid in filmsector - 29-09-2013

  De werkgelegenheid in de hele Nederlandse film- en audiovisuele sector is tussen 1998 en 2011 teruggelopen met 16,7 procent. Dat staat in het rapport Economic contribution of the Dutch film and audio-visual industry van Oxford Economics dat vandaag werd gepresenteerd tijdens het Nederlands Film Festival.

  Lees meer…
 • Kabinet stelt beantwoording motie over steunmaatregelen uit - 25-09-2013

  Minister Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft de Tweede Kamer laten weten dat de beantwoording van een motie over economische stimuleringsmaatregelen voor de filmsector nog even op zich laten wachten. Er wordt naar gestreefd de kamer uiterlijk 7 oktober antwoord te kunnen geven, zo liet de minister weten in een brief op 19 september.

  Lees meer…
 • Onderzoek onderstreept rol zoekmachines - 19-09-2013

  Zoekmachines op internet spelen een duidelijk rol bij het in contact brengen van de consument met illegaal verspreide content. Zelfs als de betreffende consument er niet naar op zoek is. Dat blijkt uit een nieuw rapport van The Motion Picture Association of America (MPAA).

  Lees meer…
 • Verandering zichtbaar na vijftien jaar BREIN - 18-09-2013

  De Stichting BREIN bestaat dit jaar vijftien jaar. In die tijd is de aandacht verschoven van de fysieke handel in dragers met illegaal verkregen content naar het illegaal distribueren van aanbod via internet.

  Lees meer…
 • Cultuurprijs 2013 voor Monique van Schendelen - 28-08-2013

  Filmpublicist Monique van Schendelen wordt tijdens de openingsavond van het 33e Nederlands Film Festival op woensdag 25 september geëerd met het Gouden Kalf voor de Cultuurprijs 2013. Het Gouden Kalf voor de Cultuurprijs wordt toegekend door het bestuur van de Stichting Nederlands Film Festival aan personen of instanties die zich op bijzondere wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor de Nederlandse filmcultuur.

  Lees meer…
 • Cinéarts Eliane Dubois overleden - 21-08-2013

  Er is bekend geworden dat Eliane Dubois, oprichter en chef d'entreprise van de onafhankelijke filmdistributeur Cinéart gisteren, dinsdag 20 augustus, na een ziekbed is overleden.

  Lees meer…
 • Belgische filmdistributeurs bundelen krachten met andere branchevereniging - 29-07-2013

  De Vereniging van Filmdistributeurs van België (VFDB) en de Belgian Entertainment Association (BEA), de associatie van de verenigingen van de entertainmentindustrie in België, hebben besloten hun krachten te bundelen.

  Lees meer…
 • Technologiebedrijven pakken adverteren illegaal aanbod aan - 19-07-2013

  In de Verenigde Staten hebben onder meer Google, Microsoft, AOL en The Interactive Advertising Bureau een samenwerking gestart die het adverteren op websites waar illegaal content wordt aangeboden doet afnemen. De samenwerking is erop gericht om best practices uit te wisselen.

  Lees meer…
 • Cannes-presentaties over vriendschap film en internet online - 10-07-2013

  Tijdens de afgelopen editie van het filmfestival van Cannes werden door The European Audiovisual Obeservatory, Indieflix.com en FilmFestivals.com presentaties gehouden en geregistreerd over film- en vod-trends in Europa. Er werd onder meer ingegaan op de rol van het Internet in de marketing van films en hoe er moet worden omgegaan met de gefragmenteerde Europese vod-markt.
  De videosamenvattingen van de diverse presentaties werden online gezet en zijn nu ook hier te vinden.

  Lees meer…
 • Kabinet onderzoekt stimuleringsmaatregelen - 04-07-2013

  De ministeries van OCW, Economische Zaken en Financiën gaan voor de regering onderzoeken of er toch een maatregel kan komen die de Nederlandse filmproductiesector kan helpen. Dat is de uitkomst van de stemming over een motie van de kamerleden Vera Bergkamp (D66) en Jacques Monasch (PvdA) vandaag in de Tweede Kamer.

  Lees meer…
 • Disney en Sony testen met kortere window - 26-06-2013

  De Hollywoodstudios Disney en Sony zijn een volgend offensief gestart om piraterij te bestrijden. Of zijn in ieder geval begonnen met een test daartoe, zo berichtte The Wall Street Journal deze week.

  Lees meer…
 • Tim Kuik krijgt Pictorightprijs - 13-06-2013

  Afgelopen maandag kreeg Tim Kuik, directeur van Stichting Brein,  de Pictorightprijs. De prijs van auteursrechtenorganisatie Pictoright werd aan Kuik uitgereikt omdat hij een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de ontwikkeling van het auteursrecht in Nederland.

  Lees meer…
 • Netflix op weg naar Nederland - 03-06-2013

  Als de berichten kloppen dan meldt de Amerikaanse abonneezender Netflix zich nog dit jaar op de Nederlandse markt. De Belgische krant Le Soir meldt dat Netflix momenteel personeel aan het werven is voor Frankrijk, Nederland en België.

  Lees meer…
 • Europa bereid film te beschermen - 23-05-2013

  Het Europees Parlement heeft vandaag ingestemd met het voorstel om ervoor te zorgen dat culturele en audiovisuele producties geen onderdeel gaan uitmaken van de agenda van het komende vrijhandelsoverleg tussen Europa en de Verenigde Staten.

  Lees meer…
 • A-Film Distribution en Benelux Film Distributors bundelen krachten - 20-05-2013

  A-Film en BFD hebben een intentieverklaring getekend die beoogt om nieuwe distributieactiviteiten in de Benelux verder gezamenlijk te ontplooien. Daartoe is een nieuwe Vennootschap opgericht, genaamd: A-Film Benelux BV.

  Lees meer…
 • Filmsector eist bescherming Europees cultuurgoed - 16-05-2013

  Als het aan het Europese Commissie ligt krijgen culturele en audiovisuele producties geen speciale behandeling meer als het gaat om een toekomstig handelsverdrag tussen Europa en de Verenigde Staten. Tal van Europese filmmakers, distributeurs, filmvertoners en hun belangenorganisaties maken zich grote zorgen over dat voornemen, zo lieten zij eerder al weten.

   

  Lees meer…
 • Nationale Filmtop gepland - 26-02-2013

  De al eerder aangekondigde nationale filmtop vindt plaats op 11 april. Dat heeft minister Bussemaker van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap de Tweede Kamer vandaag in een brief laten weten.

  Lees meer…
 • Utopia-support voor Bio - 14-02-2013

  Afgelopen dinsdag 12 februari kreeg de directeur van Bio-Kinderrevalidatie, Ad Groen, een cheque overhandigd van 17.170 euro door Peter Isaak, directeur van Utopia Nederland. Het was een gebaar van het bioscoop- concern om stil te staan bij de recente sluiting van zijn bioscoop in Lelystad.

  Lees meer…
 • Downloadverbod van de baan - 06-02-2013

  Een downloadverbod in Nederland lijkt er tijdens deze regeerperiode definitief niet te komen. Staatssecretaris van justitie Fred Teeven liet de Tweede Kamer deze week in een brief weten gehoor te geven aan de motie Verhoeven/Oosenbrug.

  Lees meer…
 • Bioscoopbezoek stabiel in 2012 - 08-01-2013

  Met 30,6 miljoen bezoekers en een minieme stijging van 0,6 procent ten opzichte van 2011 was 2012 een redelijk jaar voor bioscopen, filmtheaters en arthouses. De best bezochte film is Skyfall. De Nederlandse film met de meeste bezoekers en de hoogste recette is Alles is familie.

  Lees meer…
 • Bioscoopprijzen voor Ad Weststrate en Frits Nieuwenhuizen - 08-01-2013

  Vandaag werden tijdens de nieuwjaarsreceptie van de NVB, NVF en FPN in Pathé Tuschinski de Jan Nijland Zilveren Rozen 2013 uitgereikt aan de bioscoopondernemers Ad Weststrate en Frits Nieuwenhuizen.

  Lees meer…